Kultur & nöje

Sju gotländska deckarpärlor

Text Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Böcker på rad

Roland Salemark, bokhandlare på Wessman & Pettersson på Adelsgatan i Visby, ser tillbaka på 20 år med Gotlandsdeckare och tipsar om några av sina favoriter.

FRÄMMANDE FÅGEL Norstedts förlag, 2006 av Anna Jansson Nu härjar fågelinfluensan på Gotland, allt stängs ner och ön isoleras. När den primitiva skräcken för smitta ökar så jagar man efter syndabockar, och en knivig situation för kriminalinspektör Maria Wern uppstår.

SLÄKE Ordfront Förlag, 2004 av Håkan Östlundh Första delen i en serie om kriminalpolisen Fredrik Broman. Det blev sju böcker totalt och tyvärr finns de inte längre i tryck, men de finns som ljudbok och e-bok. Släke är en oerhört spännande och effektivt berättad kriminalroman av bästa slag.

SVINHUGG Natur & Kultur, 2009 av Marianne Cedervall Här är det en snäll kriminalroman där de två damerna Mirjam och Hervor sitter i ett gammalt kapell och avnjuter champagne och snittar. De tar nämligen livet av män med tankekraft och kvinnlig list. Skönt avkopplande och härlig Gotlandsläsning.

ALMEDALEN HAR FALLIT Bokförlaget Nona, 2015 av Erik Lewin En attack där tungt beväpnade män tar kontroll över Visby och tusentals människor blir gisslan, inklusive statsministern, överbefälhavaren och flera av näringslivets makthavare. Det är en riktigt gastkramande thriller av högsta klass.

DET SOM GÖMS I SNÖ Bookmark Förlag, 2018 av Carin Gerhardsen Den har inget att göra med teveserien med samma namn, utan här är det en oförutsägbar och utmärkt psykologisk thriller där författaren lurar oss gång på gång och inte förrän på sista sidan får vi veta hur det gått till i denna rafflande Gotlandshistoria.

DEN SORGSNE BUSSCHAUFFÖREN FRÅN ALSTER Albert Bonniers Förlag, 2020 av Håkan Nesser Trots titeln som för oss till fastlandet så utspelar sig denna historia på norra Gotland där kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega Eva Backman tillbringar några höstmånader i Valleviken. Här inser de att en gammal utredning verkar ha gått fel. En skönt klurig historia av bästa sort.

DEN DÖENDE DANDYN Albert Bonniers Förlag, 2006 av Mari Jungstedt Här är det konstvärlden på Gotland som är i centrum när kommissarie Anders Knutas leder jakten på personen som mördat Egon Wallin. Jag gillar att Mari för in Nils Dardels målning Den döende dandyn och att Villa Muramaris utanför Visby är med i en skön intrig.
TEXT: Roland Salemark

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024