Samhälle & politik

Fenix fick ny lokal – två andra blev utan

TextMoa Candil FotoTommy Söderlund Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Ett tiotal ungdomar övar dans i en gymnastiksal

Ungkulturhuset Fenix har fått en ny lokal, på Jungmansgatan i Gråbo. Där drar aktiviteterna i gång ordentligt efter sommaren. Men samtidigt blev två andra verksamheter för barn och unga utan tak över huvudet.

I MÅNGA ÅR låg kulturhuset Fenix vid Korpen i Visby, i ett stort hus med plats för bland annat musikstudio, replokaler, keramikverkstad, danslokaler och en scen. Det blev en viktig mötesplats för unga på Gotland. I slutet av 2021 kom nyheten att Fenix måste flytta. Huset hade problem med mögel och var i stort behov av renovering. Det nyrenoverade huset planerar Region Gotland att använda till annat.

Nu har Fenix fått en ny lokal, på Jungmansgatan 41 A i Gråbo. En lokal som inte har riktigt samma förutsättningar som den förra.

– Det är mindre rum än tidigare så vi behöver vara flexibla och följa trender bland ungdomarna, säger Jean-Pierre Granvald, samordnare på Fenix.

– Vi får verkligen anstränga oss och se ungdomarnas behov i stället för att fylla huset med verksamheter som vi tror att de vill ha. Det kommer bli en utmaning för oss men det är absolut görbart. Jag tror vi kommer få till det hur bra som helst.

MEN FLYTTEN AV Fenix har fått oväntade konsekvenser för andra barn- och ungdomsverksamheter. En av dem är föreningen DBF, Demokrati för barns framtid, som Horisont berättade om i förra numret. Något utrymme för deras populära dansgrupper finns inte i den nya lokalen.

– Tyvärr inte, säger Jean-Pierre Granvald. Vi hade verkligen önskat att ha med dem men vi kommer inte att ha utrymme för den typen av verksamhet.

Elin Ahlström Taikon, ordförande för DBF Gotland, är besviken.

– Vi fick reda på att Fenix skulle stängas bara någon dag innan så vi stod utan danssal helt plötsligt. Nu har vi inte fått veta något mer än det som stått i tidningen så det är väldigt tråkigt att höra att det inte finns en bra danslokal i nya Fenix, säger hon.

FÖRENINGEN HAR KÄMPAT hårt för att kunna fortsätta med sina dansgrupper sedan Fenix stängde. Oftast har de varit i någon gymnastiksal, utan högtalare och spegelvägg.

– Det är mycket krångligare att bara se sin dansledare bakifrån, lätt att missa massor av detaljer som man ser när man har spegel. Och man får inte samma kommunikation mellan ledaren och gruppen när man inte ser varandras ansikten, berättar Elin Ahlström Taikon, som själv är dansare.

Just nu tränar dansgrupperna på fritidsgården Puma. Där finns en spegelvägg, men utrymmet är egentligen för litet. Elin Ahlström Taikon menar att barnen och ungdomarna i DBF känt sig bortprioriterade av Region Gotland.

– Många har inte haft samma motivation att träna då allt blev mycket svårare. Det behövs verkligen en bra och tillgänglig spegelsal för unga, både för teater och dans, säger Elin Ahlström Taikon.

I REGION GOTLANDS lokal-rockad blev ännu en verksamhet för barn och unga utan tak. Det gäller föreningen DACA, som tidigare hyrde på Jungmansgatan 41 A. DACA, eller Drivers against child abuse, är en motorförening som riktat in sig på att hjälpa utsatta barn.

– Vår lokal har fungerat lite som ett extra hem för barn i området. Vi försöker skapa en trygg miljö för ungarna och vara goda vuxna förebilder, berättar föreningens ordförande Hinken.

– Många av oss har själva varit med om en del skit under uppväxten och vill ge tillbaka. Försöka i alla fall, säger han.

Föreningen har nu fått tag på ett tillfälligt kontorsutrymme. Men där finns inte plats att göra aktiviteter med barnen.

– Vi har flyt att det är sommar nu. Då kan vi göra grejer ute, säger Hinken.

Han menar att bostadsbristen i Visby påverkar tillgången till föreningslokaler.

– Vi har pratat med massor av folk men det är knappt nån som hyr ut lokaler längre. Det är tråkigt. Men det är ännu värre att folk är hemlösa, så borde det inte få vara.

LENA NORDSTRÖM ÄR CHEF för ungdomsavdelningen inom Region Gotland. Hon känner inte till att föreningen DACA blivit utan lokal och vill inte uttala sig om det.

– En hyresgäst kan inte ta ansvar för den tidigare hyresgästen. Regionen tar ansvar för sina verksamheter, säger hon.

På liknande sätt menar hon att Fenix uppdrag inte är att tillhandahålla lämpliga lokaler för DBF och andra grupper. Men hon är medveten om bristen på danssalar i Visby.

– Där Fenix fanns tidigare kunde vi erbjuda lokaler utifrån det huset. Nu är vi i ett nytt hus och där är möjligheterna annorlunda. Där finns inget dansgolv, säger Lena Nordström.

– Vi är glada att vi kunde hitta en ny lokal till Fenix så snabbt. Ett tag var vi oroliga att det skulle ta väldigt lång tid, avslutar Lena Nordström.

LÄS MER OM DBF I NUMMER 63!
FÖR ATT LÄSA NUMRET SOM E-TIDNING: 
KLICKA HÄR!

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024