Samhälle & politik

Myten om lastbilsflaket

TextTommy Söderlund FotoFotograf okänd/ TT Bild (bild 1) Hans Hemlin/ Hemlins fotoarkiv/ Landsarkivet i Visby (bild 2) Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Olof Palme står på ett lastbilsflak och pratar i mikrofon, bilden är svartvit
”Allt började med Palmes tal från ett lastbilsflak 1968.” Så beskrevs politikerveckans tillblivelse ända fram till för några år sedan. Att han stod på ett ”lastbilsflak” är en myt sprungen ur den bild du kan se här ovan. Bilden har illustrerat starten av Almedalsveckan otaliga gånger i böcker, avhandlingar och i olika mediala sammanhang.

Almedalsveckan som arrangemang startade i början av 1990-talet av Region Gotland, med stöd av de politiska partierna. Ett narrativ skapades och där passade bilden in. En mytbild som i vissa kretsar lever än idag.

Den gotländska forskaren Anders R Johansson var den som ifrågasatte bilden först, i tidskriften Haimdagar nr 3/4 2016, som även denna artikel delvis stödjer sig på.

– Olof skulle aldrig haft kostym, vit skjorta och slips vid sina sommartal, säger Tage G Petersson, sommarboende i Lummelunda och nära vän till Olof Palme, när Horisont tar kontakt med honom angående bilden.

– Däremot ”klädde han upp sig” vid första majtalen, fortsätter Tage G.

 

I bakgrunden på bilden syns träd, möjligen tall, på kuperad terräng, en topografi som aldrig funnits i Visbys gamla hamn. Visst kan man tycka att detta är en petitess. För 1968 höll dåvarande utbildningsminister Olof Palme (sommarboende på Fårö) verkligen ett tal i utkanten av Almedalen, då tillsammans med näringsministern Krister Wickman (sommarboende i Sproge) i Almedalen. De båda partiledarkandidaterna hälsades välkomna av den gotländske riksdagsmannen Georg Pettersson, på kvällen den 25 juli, valåret 1968.

Samma sommar höll för övrigt också Högerförbundets Gösta Bohman tal i Almedalen.

Palme tittar över axeln på en man som läser från en liten lapp. De sitter ner och ser vardagligt klädda ut

Så här såg det egentligen ut när Palme höll sitt tal 1968.

S-talen hölls från en ”estradvagn” med välvt tak, liknande den som användes vid Tiljans Talanger och Barnens dag. Vagnen stod på gräsytan norr om Almedalshotellet, mot Kruttornet till. Det minns Bertil Virgin som var på plats med flickvän och rödare värderingar än i dag. Visbyfotografen Hans Hemlin dokumenterade kvällen.

En annan berättelse från kvällen är att Olof Palme hade sitt manus skrivet på baksidan av ett Konsumkvitto från Fårö. Av bilderna att döma hade även Wickman ett väldigt lite manuspapper. Eller delade de på kvittot?

Lastbilsflak-bildens ursprung och proveniens är svår att hitta. En kopia av bilden ligger i Dagens Nyheters arkiv och digitaliserades 2006 för bildbyrån TT:s räkning.

Marie Trägårdh, bildredaktör på TT, berättar att den laddats ner 251 gånger sedan den digitaliserats, men att tyvärr ingen information av vem eller var den är tagen finns.

Första gången Olof Palme talade i Almedalen var för övrigt 1956, då från ett lastbilsflak. Men det är en annan historia…

— — —

Hela denna artikel finns i nya numret av Horisont, nr 64 (juni-augusti 2022).

Ta del av vårt sommarerbjudande – få tillgång till tre nummer digitalt (nr 63, 64 & 65) och läs Horisont digitalt hela sommaren 2022! Klicka här! 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024