Fallet Sjögren

Tre skelettmarkeringar under första dagen

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Efter tre markeringar för mänskliga ben under första sökdagen, är såväl hundförarna Sofie Andersson och Malin Svensson som poddarna och sökledarna Urban Gärdek och Tobias von Braun exalterade över resultaten så här långt.

–Det känns nästan overkligt att det skulle kunna vara så att vi har lokaliserat Sjögren, säger Urban Gärdek, stående på platsen för dagens tredje och sista markering av skelettsökhunden Viltskräckens NP Breeze.

Som ett led i det envetna sökandet efter Sven Sjögren från Lummelunda, som försvann 1972 och som Horisont och poddarna Kalla Fall och Olösta mord har rapporterat flitigt om under lång tid, har en så kallad skelettsökhund tagits till Gotland. Hunden i fråga heter Viltskräckens NP Breeze, kallad Breeze till vardags, och är specialiserad på att hitta mänskliga skelettdelar.

Som Horisont berättade redan på söndagsförmiddagen, gjorde Breeze två markeringar redan efter ett par timmars sökande. Båda i den östra kanten av tippen, längs banvallen där järnvägen tidigare gick.

–Hon skulle inte markera om det inte var mänskliga ben. Litade vi inte på det så skulle vi inte låta henne söka, berättar Malin Svensson och betonar att Breeze inte reagerar på ben från djur.

–Hon markerar inte för djurskelett, det ger andra dofter.

Terrängen på tippen var tuff för den knappt tvååriga labradoren Viltskräckens NP Breeze; högt och tätt gräs, tistlar och brännässlor gjorde sökandet även fysiskt påfrestande. Malin Svensson och Sofie Andersson lät henne ta korta pauser ofta, för att vila och dricka vatten, och ett par längre viloperioder då hon också kunde lämna sökområdet och vila ut i sin bur i bilen.

–Det är tufft för henne, men om vi inte pausar så skulle hon fortsätta söka ändå, säger Malin Svensson.

Och senare under söndagseftermiddagen gjordes en tredje markering. Även denna var i anslutning till de två tidigare, fast 20-talet meter upp på själva tippen.

–Man kan ju tänka sig att delar av ett skelett som ligger på en tipp under en lång tid separeras från varandra, säger Sofie Andersson, som dock inte vill spekulera i vad som kan ligga bakom det faktum att Breeze markerat på tre platser så nära varann.

–Det är tre markeringar för mänskliga ben. Mer än så kan vi inte säga.

Polisen hålls informerad om utfallet men kommer inte att närvara så länge inte några konkreta fynd görs. Nästa steg i processen är därmed att gräva ut de markerade områdena, efter att erforderligt ha inhämtat tillstånd.

Under tiden fortsätter sökningarna med hund, och efter att hela tippen sökts av fortsatte sökteamet redan under söndagen till andra områden i närheten. Allt enligt den plan som redan stakats ut för de dagar då skelettsökhunden är på Gotland.

–Det känns nästan overkligt att det skulle kunna vara så att vi har lokaliserat Sjögren, säger Urban Gärdek, stående vid den tredje markeringsplatsen.

Efter att både Kalla Fall och Horisont berättat om utvecklingen i respektive kanaler på sociala medier spreds intresset snabbt, och såväl lokal media som rikstäckande hörde av sig för att rapportera om det potentiella genombrottet i det 50 år gamla mysteriet.

Horisont fortsätter att löpande rapportera om sökningarna med skelettsökhunden.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024