Fallet Sjögren

Skelettsökhund gav träff i sökning efter Sjögren

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

I går anlände skelettsökhunden Viltskräckens NP Breeze till Gotland för att hjälpa podden Kalla Fall och Horisont att söka efter försvunne Sven Sjögrens kvarlevor.

I dag behövde hon bara ett par timmar på sig innan hon markerade för träff på mänskliga ben.

Hundförarna Sofie Andersson och Malin Svensson är på Gotland i några dagar för att bistå i sökandet. Först ut var utvalda områden i Etelhem, där undersökningar gjordes redan förra sommaren av både podden, Horisont och Missing People.

Efter ett par timmars sökande gjorde hunden tydliga markeringar.

–Hon skulle inte markera om det inte var mänskliga ben. Litade vi inte på det så skulle vi inte låta henne söka, berättar Malin Svensson och betonar att Breeze inte reagerar på ben från djur.

–Hon markerar inte för djurskelett, det ger andra dofter.

Breeze markerade på två platser med cirka 20 meters mellanrum, något som skulle kunna förklaras av att benresterna under de 50 år som gått sedan försvinnandet har separerats av djur eller av att schaktmassor på tippen genom åren har flyttats.

En försvårande omständighet är att tippen under tidigt 2000-tal täcktes med ett tjockt lager lera, och därpå jord, vilket gör det svårt för dofter att sippra upp. Men hundens markering låg i kanten av tippområdet.

Breeze kommer att fortsätta söka av redan planerade sökområden, och i övrigt återstår att ta reda på vad som föranlett träffen.

Horisont håller er förstås uppdaterade.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024