Fallet Sjögren

Horisontgranskning kan vinna fint pris

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Horisonts reporter Christer Bjöhle är en av de nominerade till Wendelapriset för 2021 års bästa socialreportage, för granskningen av Sven Sjögrens försvinnande 1972.

Lantbrukaren Sven Sjögren försvann från sitt hem i Lummelunda på hösten 1972 och är sedan dess spårlöst försvunnen. Efter att under lång tid har undersökt fallet, läst utredningen, pratat med människor som var med, dragit i trådar som legat orörda i åratal, publicerade Horisont granskningen av fallet med start i nr 58 (våren 2021) under samlingsnamnet ”Mysteriet i Lummelunda”.

Denna granskning har nu valts ut av Wendelaprisets jury som ett av totalt åtta bidrag som har chans att vinna Wendelapriset.

Under 2021 publicerade Horisont flera artiklar om fallet, och researchen gjordes delvis gemensamt med poddarna Urban Gärdek och Tobias von Braun – som nu i dagarna, onsdagen den 8 juni, släpper första avsnittet av nya podden Kalla fall, där just Sjögren-fallet är först ut i en rad avsnitt. Podden publiceras av Urban Gärdek och Tobias von Braun men i samarbete med Horisonts Christer Bjöhle. Längre fram i sommar fortsätter sökningarna efter Sjögrens kvarlevor.

 

Christer Bjöhles konkurrenter om Wendelapriset är Åsa Erlandsson (”Gängekriminelle Nur: Du går på begravningen, beklagar sorgen, hämnas och går vidare”, artikel i DN, samt ”Babyns skrik var det ljuvaste blåljuspersonalen hört”, artikel i Svenska dagbladet), Diamant Salihu (boken Tills alla dör”), Maria Hagström och Martina Holmberg (boken ”In a woman’s world”), Kenan Habul och Inas Hamadan (”Skånsk pojke används i propagandakriget mot Sverige”, artikel i Sydsvenskan), samt Erika Hallhagen och Malin Hoelstad (”Tunga blå linjen”, artikel i Svenska dagbladet).

Det är femtonde året som Wendelapriset, till årets bästa socialreportage, delas ut. Bakom priset står Medieinstitutet Fojo och föreningen Wendelas vänner, och priset är uppkallat efter Wendela Hebbe (1808–1899), som var den första kvinnan i Sverige som var journalist till yrket.

Priset instiftades 2008; i juryn i år sitter Kersti Forsberg (ordförande), Mattias Göransson, Jan Lewenhagen, Åke Pettersson och Cecilia Aare.

Vinnaren offentliggörs den 22 augusti.

 

Klicka här om du vill läsa alla Horisonts tidigare artiklar i fallet.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024