Samhälle & politik

Inger Harlevi – Ständigt i stormens öga

TextCarl-Henrik Fridén FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 62 (februari–mars 2022)

Dela på FacebookDela på Twitter

Harlevi står med ett paraply i blåsigt väder

Efter en fotosejour nere vid ett snålblåsigt Östersjön tillsammans med bildjournalisten Tommy Söderlund, slår sig Inger Harlevi till ro i en av fåtöljerna vid panoramafönstren på Almedalens bibliotek. Till synes tillfreds trots en mer eller mindre intensiv period med mycket att stå i, hemma på ön liksom på internationell basis. Så som hennes arbetstillvaro brukar se ut och har gjort under flera
decennier.

Nyligen har hon kommit hem från Tyskland efter att ha medverkat med ett föredrag på en konferens i Goslar för UNESCOS världsarv, samt Hansans höstmöte i Neuss. Ett av hennes många internationella uppdrag.

Platsen för intervjun har hon valt själv. Bibliotekets luftiga foajé beskriver hon som Visbys vardagsrum, en uppfattning som hon delar med många även en disig onsdag i november.

– Ja, det här är som ett allas vardagsrum. Att sitta vid de öppna stora glaspartierna och blicka ut över den finaste vyn i Visby, ja, det är fantastiskt!

Inte alldeles oväntat har hon också en alldeles egen relation till biblioteket, inte minst dess tillkomst för 20 år sedan.

– Då var jag också fullmäktiges ordförande och fick äran att inviga det. Tillsammans med författaren PC Jersild, berättar hon och blickar ut över vyn med nämnda världsarv som fond.

Det är nu inte bara vyn, glaspartierna och luftigheten som tilltalar henne, tillika en av Gotlands mest erfarna och namnkunniga moderata politiker. Ett bibliotek mer än bara böcker och utsikt, det är också en av demokratins verkliga livsnerver. (…)

Som få andra personer i den gotländska offentligheten figurerar hon, hennes alla olika uppdrag och person, ofta i samband med konflikter som blir till medialt, och därmed publikt, allmängods med Inger Harlevi i en central roll. Mindre uppmärksamhet ges till alla hennes framgångsrika insatser under en lång karriär. Mer om det lite senare.

Under hösten har den infekterade situationen i Visby domkyrkoförsamling också upptagit mycket av hennes tid och energi, med Harlevi som kyrkorådets ordförande inom POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan). En period på en dryg månad som åter har dragit in henne i snålblåsten mitt i stormens öga samtidigt som parterna har haft många sittningar för att lösa konfliktens klutar. En intensiv tid även för Inger.

– Puh! Skojar du, eller? frågar hon sig retoriskt.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 62 (februari–mars 2022)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024