Kultur & nöje

Hon flyttade från Boston till Visby för att skriva romaner

TextMaria Molin FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 50 (september-oktober 2019)

Dela på FacebookDela på Twitter

Första gången hon kom till Gotland var under en omfattande researchresa i Skandinavien för exakt tjugo år sedan. Förra året flyttade den amerikanska författaren Octavia Randolph med sin man och sin katt från Boston till Visby. Här fortsätter hon att skriva på sin romanserie omgiven av miljöer där delar av böckerna utspelar sig, 1100 år tillbaka i tiden.

Hon föddes ombord på ett skepp på väg mellan Mallorca och England. Så skulle jag inleda texten om jag skrev en saga om hennes liv. När Octavia Randolph öppnar dörren till sitt hus på en av Klintens måleriska gator ser det faktiskt ut som att hon tagit klivet rakt ur en saga. Några ord som jag läst på hennes hemsida har fastnat på näthinnan: ”Jag inspireras av vackra föremål: en handsnidad kam, skickligt smidda svärd och bägare dekorerade med ädelstenar.” Hon bär sin inspiration runt huvud, hals och handled. Det midjelånga håret är snurrat i en fläta runt huvudet som en midsommarkrans av råg, den silverinfattade bergskristallen i ett gotländskt vikingatida halsband gnistrar till i solen och när hon sträcker fram handen för att hälsa visar hon mig det svarta läderarmbandet som följer med genom hela hennes bokserie.
– Det är en reproduktion av ett anglosaxiskt armband upphittat i en vikingagrav i Hedeby, som i dag tillhör Tyskland men som var en dansk handelsplats under vikingatiden. Först bär Sidroc, en av mina karaktärer, armbandet och ger det så småningom till den kvinnliga huvudkaraktären Ceridwen, som han blir förälskad i. Smycket spelar en viktig roll i berättelsen, förklarar hon.

När vi träffas för intervjun är hon halvvägs in i den första sommaren i huset på Klinten. Jag undrar hur det känns att bo på en plats där turisterna passerar förbi fönstret i strid ström från morgon till kväll och fotar klätterrosorna och utsikten över Visbys trappgavelhus, kyrkoruiner och fri horisont?
– Coolt! svarar hon och skrattar.

Berättelsen i hennes bokserie ”The Circle of Ceridwen Saga” tar avstamp i det krigshärjade England 871, året då den anglosaxiske kungen Alfred den store bestiger tronen i Wessex i södra England, endast 22 år gammal.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 50 (september-oktober 2019)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024