Bilden ovan: Visionen för Gotlands konstmuseum på Sankt Hansgatan i Visby innerstad är att fastigheten får en tillbyggnad som ska inrymma en stor utställningshall. Bildmontage Sweco.
Arbetet med att renovera och kunna återöppna konstmuseet i Visby går nu in i nästa fas. Snart lämnas bygglovsansökan in.
–Det är jätteviktigt för konsten och konstlivet på Gotland att vi kommer vidare, säger museichefen Jenny Westfält.
Konstmuseet stängde sina lokaler på Sankt Hansgatan i Visby innerstad 2019, sedan fastigheten fungerat som konstmuseum i över tre decennier. Skälet till stängningen var framför allt att inomhusklimatet, med värme- och ventilationssystem, blivit allt sämre, och att det i sin tur påverkade den utställda konsten negativt.
Själva konsten och konstmuseifunktionen flyttade då in på Gotlands museum ett stenkast bort, men sedan dess har arbete pågått med att hitta en ny, permenent lösning för Gotlands konstmuseum. En utredning 2022 slog fast att av flera undersökta alternativ, var en rejäl renovering av fastigheten på Sankt Hansgatan det bästa alternativet.
Nu museiledningen kommit så pass långt i det förberedande arbetet att en ansökan om bygglov snart kommer att lämnas in till regionen.
–Bygglov kan ta lång tid att få, men det är viktigt att vi kommer vidare i processen samtidigt som vi fortsätter arbetet med bland annat finansiering, säger Jenny Westfält, chef för Gotlands museum, till Horisont.
Planen med konstmuseet är att på den öppna yta som finns framför museet bygga en tillbyggnad på cirka 120 kvadratmeter. Den kommer framför allt att innehålla en stor utställningssal, som uppfyller alla de krav på inomhusklimat och säkerhet som konstutställningar kräver.
–Genom att bygga nytt kan vi skapa det bästa klimatet och den bästa säkerheten på ett sätt som är svårt att uppnå i den nuvarande byggnaden, förklarar Jenny Westfält.
Att skapa nya utställningsytor i en tillbyggnad frigör också en del yta i ursprungsfastigheten, där bland annat café och mötesrum planeras.
Någon tidsplan vill museichefen inte uppge; arbetet har pågått länge redan, och bygglovsprocesser kan både överklagas och dra ut på tiden av andra skäl.
–Det är bättre att det blir av än att vi låser oss vid en viss tidsplan, säger Jenny Westfält.
–Det är viktigt för konsten och för konstlivet på Gotland att vi kan visa både lokal konst och nationell och internationell konst.
Men minst lika viktigt är att Gotland får en nod för konsten, en mötesplats för allt från samtal till utbildningar om konst. Fler ska känna sig välkomna och känna att de har en plats att mötas på.
Planen är att lämna in en bygglovsansökan innan sommaren. Medan bygglovsprocessen pågår fortsätter arbetet med att söka finansiering; renovering och tillbyggnad beräknas kosta knappt 73 miljoner kronor. Gotlands museum har nyligen äskat medel från Region Gotland för renoverings- och nybyggnadsarbetet, och arbetar med att söka medel även från andra håll. Förhoppningen är också ett ökat årligt stöd från regionen för konstverksamheten, och att Region Gotland kan gå i borgen för de lån som museet sannolikt kommer att behöva ta.
— — —
Läs mer:
Fornvännerna vill få hyra ut konstmuseet (Horisont 4 mars 2025)
"Stängningen blev en symbol för nedmontering" (Horisont 1 maj 2023)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.