Bygget av den nya Kallis-bryggan är igång – nu väntar en tid av oförutsägbarhet och tidspress att vara klar innan tillståndet går ut.
–Under de kommande månaderna måste vi räkna in tid för stillestånd när vädret är för dåligt, säger projektledaren Magnus Isaksson.
Den gamla bryggan vid ”Kallis”, kallbadhuset i Visby nedanför kongresshallen, Almedalsbiblioteket och Campus Gotland, har länge varit i behov av upprustning. Men beslutet blev att hela bryggan ska bytas ut mot en ny, och dessutom ska platsen tillgänglighetsanpassas.
En stor del av arbetet måste av naturliga skäl göras i havet, och då är det särskilda tillstånd från länsstyrelsen som krävs. För att störa den biologiska mångfalden och det marina livet så lite som möjligt, tillåts i regel inte grävarbeten och andra ingrepp i havet mer än mellan 1 oktober och 31 mars.
–Vi har sökt dispens, och fått tillstånd att börja arbetet lite tidigare, men vi måste vara klara 1 mars. Så det är tajt med tid. Många undrar varför vi börjar nu, varför vi inte kan göra allt i vår. Men det är för att vi måste bli klara så tidigt på våren, så vi skulle inte hinna allt då, förklarar Magnus Isaksson och berättar att han och kollegorna ofta får höra att de bara bryr sig om turisterna när de stänger bryggan nu när gotlänningarna vill kunna bada utan att det är en massa turister på plats.
–Men så är det förstås inte; vi styrs främst av datumen i tillståndet, säger Magnus Isaksson.
Vad gäller själva bygget, så kommer bryggan att bli markant högre än den gamla, och dessutom bredare.
–Den blir tre meter bred, så en halvmeter bredare än än den gamla. Dessutom höjer vi den med en halvmeter, för att den var lite väl låg från början, säger Magnus Isaksson om den tidigare, 60 centimeter höga bryggan.
På land byggs ett trädäck med platsbyggda bänkar och krokar att hänga ifrån sig kläder och handdukar på. Från trädäcket – byggt av en speciell sorts trä, som är behandlat för att tåla väder och vind på bästa sätt – finns tre vägar ned i vattnet; endera via den vanliga bryggan, tre meter bred, endera via stege direkt ned i vattnet, eller via den nya rampen, 2,5 meter bred, där människor som exempelvis har rullstol kan ta sig hela vägen ned till vattenbrynet utan trappsteg eller andra höjdhinder.
Förhoppningen är att hinna med så mycket som möjligt av det tyngre arbete i vattnet innan oktober är slut.
–Planen är helt enkelt att inte stå med finlir och trallbygge i januari, utan spara det till i vår, säger Magnus Isaksson.
— — —
Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis! Registrera dig HÄR!