Samhälle & politik

Gotland först ut med avtal om elflyg

TextChrister Bjöhle FotoPressbild Heart Aerospace Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Resor till och från Gotland ska i framtiden kunna genomföras med flyg utan utsläpp av växthusgaser.

Det hoppas Region Gotland som nu tecknat avtal med elflygstillverkaren Heart Aerospace. 

Region Gotland är den första regionen i Sverige som tecknat ett samarbetsavtal med målet att snabbare nå ett mer hållbart sätt att flyga. Målet är att minst en operatör ska flyga kommersiellt till och från Gotland med elflyg, och syftet med detta är förstås minskade utsläpp av växthusgaser. Med detta hoppas man också öka Gotlands attraktionskraft.

Science Park Gotland har tillsammans med Region Gotland, det gotländska näringslivet och elflygsbranschen arbetat fram plan på hur Gotland ska nå målet. Planen lanseras i morgon fredag.

Heart Aerospace är tillverkare av eldrivna flygplan och utvecklar just nu sin modell Heart Aerospace ES-30, ett elflyg som rymmer 30 passagerare och som är anpassat för kortare rutter. Planet drivs helt av el och släpper därmed i drift inte ut några växthusgaser alls om flygsträckan inte uppgår till mer än 200 kilometer. Det har dock en hybridkapacitet som ger planet en utökad räckvidd på 400 kilometer.

”På Gotland är vi helt beroende av flyg- och färjetrafiken till och från ön, pch vi ska och behöver kunna resa hållbart. Detta beslut om fördjupad samverkan med Heart Aerospace är en viktig milstolpe i vår resa mot hållbara kommunikationer”, skriver Meit Fohlin (S) regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

”Heart Aerospace har just påbörjat en ny spännande fas av hårdvarutester, och vårt mål är att ha ett hybrid-elektriskt passagerarflygplan på marknaden innan årtiondets slut. 

I takt med att vi närmar oss det målet, blir samarbeten med flygplatser, operatörer och regionala myndigheter avgörande för att säkerställa det ekosystem som behövs för att stödja elektriskt flyg. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Region Gotland för att göra detta till verklighet”, säger Anders Forslund, medgrundare och vd för Heart Aerospace, i samma pressmeddelande.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024