Samhälle & politik

Folktandvården stänger sin söndagsjour

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Från och med höst försvinner möjligheten att besöka eller få hjälp av tandläkare inom Folktandvården  på söndagar. Jourstängningen är ett led i arbetet med att spara pengar.

På senaste mötet med hälso- och sjukvårdsnämnden togs beslutet att Folktandvårdens helgjour upphör den 1 september i år, med syftet att hushålla med resurserna och kapa kostnaderna inom verksamheten.

Det är många år sedan jouren på lördagar togs bort, men på söndagar är det ännu möjligt att besöka tandläkare akut för den som får bekymmer efter ordinarie stängningstid på fredagseftermiddagen. Dock ingår inte detta i kraven på Folktandvården, varför den nu tas bort.

Enligt argumenten för en stängning nämns att många av de som kontaktar helgjouren faktiskt inte behöver praktisk vård utan enbart telefonkonsultation; därmed anser man inte att patientsäkerheten hotas även om helgjouren helt försvinner.

Man betonar också att vid riktigt akuta fall så finns käkkirurgavdelningen på Visby lasarett alltid tillgänglig, liksom bakjouren på lasarettets öron-näsa-halsavdelning. Även läkare på lasarettets akutmottagning har kunskap inom exempelvis besvär i munnen eller tandtrauma.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer att utvärdera nedstängningen av helgjouren senast hösten 2025.

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024