Samhälle & politik

Håkan Nesser döms för grovt skattebrott

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Författaren Håkan Nesser döms till fängelse i ett och ett halvt år för grovt skattebrott.

”Vi är i chock, det känns som att vi blivit överkörda av en stridsvagn”, säger författaren, som bor på norra Gotland, till SVT:s Kulturnyheterna. 

Händelserna som ligger till grund för domen, ligger mer än tio år bakåt i tiden. Mellan åren 2013 och 2015 ägde Håkan Nesser ett holdingbolag på Malta, varifrån det gjordes utbetalningar i samband med att han flyttade tillbaka till Sverige efter att ha bott en längre tid utomlands.

Dessa utbetalningar kom aldrig till svenska Skatteverkets kännedom, vilket avslöjades av Sveriges televisions program Uppdrag Granskning och Kulturnyheterna 2018. 2022 åtalades den sedan Sverigeflytten Gotlandsboende författaren för tre fall av grovt skattebrott, för utbetalningar av totalt närmare 15 miljoner kronor. Ytterligare en person medåtalades för grovt skattebrott medan ännu en, Nessers ekonomiske rådgivare, åtalades för medhjälp till nämnda brott.

I samband med avslöjandena ålades också Håkan Nesser och den medåtalade att betala restskatt på vardera närmare åtta miljoner kronor, vilket de då också gjorde.

Våren 2023 friade Stockholms tingsrätt alla tre åtalade; tingsrätten ansåg att det förvisso var så att pengarna från det Maltabaserade bolaget skulle ha deklarerats – och att den då redan ålagda restskatten var korrekt – men att felen berodde på vårdslöshet och att författaren saknade uppsåt.

Den friande domen överklagades dock av åklagaren, och i dag 14 juni 2024 föll alltså domen från högre instans, Svea hovrätt: Nesser anses ansvarig för hälften av de 15 miljoner kronor som förts över från Maltabolaget, medan en annan person anses ansvarig för den andra hälften. Detta leder till dom för grovt skattebrott och 18 månaders fängelse. Affärsrådgivaren döms för medhjälp till grovt skattebrott och påföljden blir 20 månaders fängelse.

Svea hovrätt menar att det inte går att bevisa att Nesser planerade skattebrott. Däremot, anser rätten, borde han ha förstått att agerandet skulle kunna vålla bekymmer, och att han då inte säkerställde hur det låg till innebär att han var likgiltig inför om brott begick eller ej.

”Att Håkan Nesser skulle ha haft likgiltighetsuppsåt känns verklighetsfrämmande. Att anlita en affärsrådgivare är motsatsen till att vara likgiltig”, säger författarens advokat Conny Cedermark till Kulturnyheterna angående dagens dom.

Håkan Nesser kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.

”Tingsrättens dom var helt korrekt i alla avseenden, så det här känns som en mardröm. Det är ju inte så många fall de (dvs Högsta domstolen, reds anm) tar upp, men jag kan bara inte nöja mig med det här”, säger Håkan Nesser till helagotland.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024