Idrott & fritid

Straffar avgjorde när Endre föll i första kvartsfinalen

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle/ Horisont arkiv Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Bilden: Täby var starkast i den första kvartsfinalmatchen och vann efter förlängning och straffar. Bilden är dock från grundseriemötet de båda lagen emellan tidigare i mars i år.

Endre såg ut att koppla greppet om kvartsfinalserien mot Täby med två snabba mål och ledning större delen av matchen – men Täby vann med 3–2 efter både förlängning och hela sju straffomgångar.

I Endre var Ellen Bäckstedt tillbaka efter ett långt skadeuppehåll, och att hon var både spelsugen och redo för comeback visade hon direkt; Endre tog ledningen redan efter knappt en och en halv minut, då Ellen Bäckstedt satte kvällens och kvartsfinalseriens första mål. Och bara fyra minuter senare var det dags igen då kontrade in Endre in 2–0 genom Chiara Gredig.

Täby behövde å andra sidan inte mer än en och en halv minut i andra perioden för att spräcka nollan; efter en snabb spelvändning satte Vilma de Gysser ett skott i bortre krysset från långt utifrån vänster.

Täby tryckte på bäst i andra perioden och fortsatte med det i tredje. Några minuter in i tredje bröt dock Endres Erica Nilsson igenom med en kontring men lyckades inte överlista Matilda Östlund Visén i Täbymålet. Strax senare hade även Ellen Bäckstedt ett bra kontringsläge, som gick utanför.

Drygt tolv minuter in i tredje perioden kom kvitteringen; Klara Molin satte en stenhård backhand bakom en chanslös Frida Görtz och 2–2 var ett faktum efter en längre period av Täbytryck.

Matchen gick till förlängning, där det bjöds på chanser åt båda håll. Frida Görtz gjorde en monsterräddning med två minuter kvar av förlängningen. Endre fick senare en sista kontring men förlängningen slutade mållös.

I straffläggningen satte Julia Cronlid Täbys första straff stenhårt och säkert, men Endres Nela Jirakova satte även sin. I andra straffomgången satte Täbys Carolina Myrvold sin straff; Endres Moa Dynefalk gjorde samma sak.

I tredje straffomgången bytte Endre målvakt till Ellen Westberg, men Klara Molin satte sin straff. Anna Moberg kvitterade med att sätta även sin. Westberg stannade kvar i mål – och Vilma de Gysser som fjärde Täbystraffskytt missade sin straff. Agnes Plogner hade då läge att avgöra för Endre men missade även hon.

Vid femte straffen var Frida Görtz tillbaka i Endremålet, och hon räddade Lisa Carlssons straff. Stina Ander missade för Endre, och matchen gick till en sjätte straffomgång.

Klara Molin fick chansen igen för Täby, men missade. Nela Jerakova, som satte avgörande straffen när Endre slog Täby i grundserien nyligen, missade sin straff.

I sjunde straffomgången klev Täbykaptenen Lisa Carlsson in igen, och hon satte sin. Anna Moberg behövde sätta sin straff, men missade – och match 1 gick till Täby.

På läktarna i Täby var det dock tillresta Endresupprtrar som hördes mest, men det hjälpte inte denna kväll. Nu leder Täby med 1–0 i matcher i bäst av fem. Nästa möte sker i Visby på påskafton.