Tillbakablick

Detaljer i djupet ger fler svar om förlisningen

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 72 (vinter-vår 2024)

Dela på FacebookDela på Twitter

Tre månader har gått sedan ett digert bildmaterial samlades in från Östersjöns botten på den plats där passagerarfartyget Hansa sjönk för 70 år sedan. Den tiden har ägnats åt analyser; författaren och historikern Jakob Ringbom har både kunnat lokalisera en tidigare ”försvunnen” livbåt och bildat sig en teori om varför fartyget trasades sönder som det gjorde.

–Den största behållningen är att kunna börja dra slutsatser kring vad som hände, säger Jakob Ringbom.

I mitten av september i fjol deltog Jakob Ringbom och hans författarkollega Lars Kruthof i en tre dagar lång expedition på Östersjön, på den plats där passagerarfartyget Hansa gick till botten under oklara omständigheter i november 1944. De båda har ägnat över tio år åt att forska kring händelsen, vilket i vår och sommar utmynnar i en bok och en utställning. Under expeditionen fotograferades vraket flitigt och noggrant med undervattenskamera – inga människor dök ned, utan det hela skedde enbart med den senaste undervattenstekniken – och stillbilderna låg sedan till grund för tredimensionella modeller av vraket och dess närmaste omgivning.

Expeditionen genomfördes av stiftelsen Voice of the Ocean – som arbetar för större förståelse för och kunskap om havet och vad som finns däri – men på initiativ av Jakob Ringbom. Det var också Voice of the Ocean som 2003 låg bakom upptäckten av det DC3-flygplan som sköts ned över Östersjön 1952.

Horisont besökte forskningsfartyget, Ocean Seeker, och träffade dess besättning efter höstens sista dag av undervattensfotograferande. Ombord utöver författarduon fanns bland andra Martin Widman och Björn Hagberg från Voice of the Ocean och Linus Andersson, teknikern som skötte undervattenskameran.

–Förutom själva fartyget så har vi täckt in 100 till 150 meter runtom, så vi får med föremål även utanför vraket och får en uppfattning om hela området. Jag är jättenöjd med resultatet, konstaterar Linus Andersson.

Efter höstens undervattensfotograferande tog bildanalyser över. Expeditionen fotograferade tusentals stillbilder, som sedan satts samman till detaljerade och mycket skarpa tredimensionella modeller – delvis även inifrån fartyget. När Horisont träffar Jakob Ringbom igen, strax före jul, har han hunnit studera och granska de tusentals bilderna och 3D-modellerna, och kommit till flera insikter.

Bilderna visar ett fartyg som är söndertrasat på mitten. Vrakdelar ligger spridda över ett stort område, och fartygets förliga del ligger cirka 35 meter bakom aktern.

–Det är mycket mer förödelse än jag hade väntat mig. Hansa har inte bara ”gått av” mitt på, utan verkligen fläkts upp, konstaterar Jakob Ringbom.

När man ser det nu inser man att hela förloppet måste ha gått oerhört snabbt. Jag hade i och för sig förväntat mig hitta fler personliga tillhörigheter, som väskor eller porslin eller andra föremål. Det ligger ju så klart sånt där men det är översedimenterat, och det är nästan bara vrakdelar som ännu syns.

Han har ägnat timme ut och timme in åt att identifiera föremål och härleda deras ursprung. Master, skorsten, relingar… och livbåtar. Hansa hade fyra livbåtar; två lokaliserades redan 1944, en tredje hittades en tid senare. Den fjärde har varit försvunnen – tills nu.

–Jag blev helt eld och lågor när vi hittade den. Den måste ha sprängts sönder i explosionen och ligger bredvid fartyget.

— — —

Få tillgång till det aktuella numret via alternativen nedan.

Gå direkt till e-tidningen genom att klicka HÄR.

För ett år sedan (Horisont nr 69/ våren 2023) gjorde Horisont en längre intervju med Jabko Ringbom om hans författarskap i allmänhet och intresset för Hansa i synnerhet. Detta hittar du HÄR.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 72 (vinter-vår 2024)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024