Samhälle & politik

Västlig centrering av beslutsfattare

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 68 (mars-april 2023)

Dela på FacebookDela på Twitter

Majoriteten av de politiker som styr över Gotland bor längs öns västkust, i eller nära Visby, medan i princip hela den östra sidan av ön saknar representanter i de beslutande organen.

Detta visar en kartläggning som Horisont har gjort över hur den politiska makten är geografiskt fördelad.

– Lokal representation är alltid jätteviktig, oavsett om det handlar om riksdagen eller regionfullmäktige, säger Meit Fohlin (S), ordförande i regionstyrelsen och själv boende i Eskelhem.

Ofta, framför allt i valtider, pratas det mycket om vikten av att Gotland får behålla lokala representanter på de två platser i riksdagen som ön har till sitt förfogande. Det behövs för att föra Gotlands talan i riksdagen, brukar det heta, alldeles oavsett vilka partier som de två ledamöterna på ”Gotlandsbänken” representerar.

Detta ställdes på sin spets kring valet i september i fjol, då det långt in på valnatten såg ut som att Sverigedemokraterna skulle bli det parti som skulle ta över den riksdagsplats som fram till dess besatts av Centerpartiet. Eftersom SD:s lokala förstanamn stod så pass långt ned på SD:s riksdagslista, skulle en SD-politiker utan Gotlandsförankring sannolikt ha hamnat på en av de två Gotlandsplatserna.

–Om Gotland tappar en av sina två platser är det en katastrof. Det har jag sagt förr och jag säker det gärna igen, ångade Centerpartiets Lars Thomsson under valnatten i september i fjol

Lars Thomsson var under den förra mandatperioden en av Gotlands två riksdagsledamöter, en plats han alltså förlorade i och med senaste valet.

Nu blev det dock inte till Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna behöll en plats medan Moderaterna tog över den andra, och både Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M) är välkända Gotlandspolitiker.

Men tillbaka till ön. Hur ser representationen ut i ett mer lokalt perspektiv? Var bor de politiker som tar besluten om Gotland under den här mandatperioden? Vilken är den hembygd, som de ska ge en röst åt när de politiska besluten ska tas? Vilka områden på Gotland saknar en röst i politiken?

Och vad betyder detta för demokratin? Har det någon betydelse alls?

–Det har absolut en betydelse. Om man hårdrar det kan det bli ett demokratiskt problem, om beslutsfattarna i för hög grad skulle bo i eller nära Visby, resonerar Kristdemokraternas Sara Lidqvist, den enda fullmäktigeledamoten som bor i Hemse.

Horisont har kartlagt maktens boning, både var på ön de beslutande politikerna bor och hur fördelningen ser ut parti för parti.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 68 (mars-april 2023)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024