Samhälle & politik

Världens demokrati diskuteras på Gotland

TextMoa Candil FotoTommy Söderlund Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Glada människor samtalar runt olika bord på Campus Gotland

Just nu pågår ett ovanligt – och ovanligt viktigt – möte på Gotland. Experter från hela världen är här för att prata om demokrati och hur den kan bli bättre.

Från 35 länder på fem kontinenter har de reste, för att landa i Sverige och Visby. 70 forskare och andra experter på lokal demokrati som efter några dagar tillsammans ska presenter åtta förslag för att rädda demokratin.

Det är organisationen ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, med säte i Visby) som arrangerar mötet, tillsammans med Uppsala universitet Campus Gotland. De har bjudit in både forskare och praktiker som ska presentera sina projekt och tillsammans utveckla sina idéer.

– Det är ingen hemlighet att demokratin är på nedgång och har varit det ett tag. Fler människor i världen lever i dag i auktoritära länder än i utvecklade demokratier. Därför känner jag mig så priviligerad att stå framför er alla, sa Johan Lilja, generalsekreterare på ICLD, på måndagens invigning.

En glad man med skägg och ljust, kort hår

Johan Lilja, ICLD. Foto: Pressbild.

En del av konferensen består av att politiker har fått skicka in frågor, dilemman de stött på, som forskarna ska hjälpa dem att svara på. Därefter är det forskarnas tur att klä sig i makthavarnas kläder. På torsdag kommer några av dem att ställa sig på scenen i Almedalen och under tre minuter var beskriva hur de skulle förändra världen, om de hade makten.

Och även om demokratin inte har sina bästa dagar just nu, så sjuder Campus Gotland denna vecka av idéer och optimism.

– Vi är övertygade om att demokratin kan räddas genom att låta människor och politik mötas, och den bästa arenan för det är på lokal nivå, säger Ana Maria Vargas Falla, forskningsledare på ICLD till Horisont. 

En kvinna och en man står nära varandra och pratar

Ana Maria Vargas Falla talar med en av de inbjudna experterna.

En ung man med glasögon sitter och talar med en person som inte syns på bilden

Fokus är på lösningar under demokrati-konferensen i Visby.

En gruppbild med massor av människor

Hela gruppen utanför Campus Gotland. Foto: Maria Jansson, ICLD

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024