Corona

”Får jag den där coronan blir det lasarettet direkt”

TextLinnea Nilsson FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 54 (juli-augusti 2020)

Dela på FacebookDela på Twitter

Namn: Tomas Stenhuse
Ålder: 61 år
Gör: Jordbrukare
Bor: Sanda

Fredagen den 20 mars:
Vi är på Stenhuse gård i Sanda för att prata klimatpositiv odling, för en annan artikel i den här tidningen, men Tomas Stenhuse kommer hela tiden bort från ämnet. Coronakrisen har precis gått från att vara någonting diffust, långt borta, till att bli ett verkligt bekymmer, även på den gotländska landsbygden.
– Jag var nyligen på Kuba och när vi mellanlandade gick folk i munskydd och jag undrade vad det var för galningar, men sedan blev det så här, säger han.
I veckan som gått har restriktioner införts, bland annat uppmanas alla att hålla avstånd från varandra och inte ta i hand. Vi hälsar lite tafatt då vi kommer – ska vi vinka eller nudda armbåge mot armbåge? Sedan hoppar vi ändå in i samma bil för att ta oss till sparrisodlingarna, i Tomas Stenhuses gamla Volvo, i vilken han vevar ner rutan för att kunna blåsa ut röken från en tänd cigarett.

För Tomas Stenhuse kan konsekvenserna av coronakrisen bli långtgående. Han har precis fått veta att han inte kommer kunna sälja ramslök som vanligt, både restauranger och butiker har dragit i handbromsen. Toalettpapper säljer som aldrig förr, men ramlök kan komma att betraktas som en lyxvara, som inte kommer sälja. I värsta fall blir inkomstbortfallet så stort som en miljon kronor.
– Jag har suttit i flera dagar och avbeställt varor för att minska utgifterna och lyckades i sista stund få tag på lastbilen som skulle köra hit emballage, så där sparade jag i alla fall in 90 000, av ren tur, säger han.

Om skördepersonalen kommer att kunna resa till Gotland är också oklart. De som arbetar på gården är i första hand från Polen och Serbien.
– Jag har pratat med UD och de får komma in i Sverige, men frågan är om de kommer ut ur Serbien och om polackerna kan resa tillbaka till Polen, när säsongen är slut, utan att behöva sitta i karantän, säger han.
Hur butikerna och restaurangerna kommer att tänka kring den svenska sparrisen, är nästa fråga som Tomas Stenhuse funderar på. Blir det samma sak som med ramslöken, eller kan det rent av gå bättre att sälja svenskt i år? En stor del av sparrisen som säljs i Sverige kommer från Italien, där pandemin just nu härjar som värst.
– I år måste jag få klartecken från ICA i Stockholm om att de ska ta in svensk sparris. När vi har vår topp i slutet av maj, så brukar de köpa in sparris från Italien för noll och ingenting och då är risken stor att de skiter i det svenska, trots att kunden vill ha det, säger han och hoppar ur bilen och släcker sin cigarett.
Han skrattar till och säger:
– Det värsta av allt är att vår populäraste jordgubbssort heter Korona. Men all marknadsföringen är bra marknadsföring, eller hur säger man?

Måndagen den 20 april:
Våren har kommit och i Sanda tittar sparrisen upp ur jorden. Tomas Stenhuse tar en paus i arbetet och sätter sig i en stol i trädgården, på behörigt avstånd. Det har gått precis en månad sedan sist, och nu är det andra orosmoln som vilar över gården.
– Får jag den där coronan, då är det illa. Jag har typ 2-diabetes och har varit storrökare hela livet, så det skulle bli lasarettet direkt, säger han med eftertryck.
I förra veckan avled radio- och tv-profilen Adam Alsing i sjukdomen, och plötsligt har de anonyma siffrorna över antalet döda fått ett ansikte och blivit verkliga, även för Tomas Stenhuse.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 54 (juli-augusti 2020)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024