Corona

”Inget har gått på rutin, allt har behövt skapas på nytt”

TextLinnea Nilsson FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 54 (juli-augusti 2020)

Dela på FacebookDela på Twitter

Namn: Peter Lerman
Ålder: 55 år
Gör: Rektor för Wisbygymnasiet
Bor: I Visby

Måndagen den 23 mars:
Det är tomt i korridorerna på Wisbygymnasiet, trots att en ny skolvecka precis har börjat. Det är måndag förmiddag men eleverna är inte på plats, utan hemma framför sina datorer. I klassrummen försöker ensamma lärare finna sig till rätta och i Steffenhuset sitter en trött, men lättad rektor. Peter Lerman har basat över Gotlands största gymnasieskola i tre år och även om det hänt extraordinära saker förut, som exempelvis hot mot skolan, är situationen som han nu befinner sig i helt unik. För sex dagar sedan kom regeringens beslut om att stänga landets gymnasieskolor, för att i mesta mån hindra spridningen av det nya coronaviruset, och redan dagen efter skulle det vara genomfört. På Wisbygymnasiet valde man att ge eleverna ledigt under de två första dagarna, medan lärarna fick sätta sig i skolbänken för att få verktyg att på rekordkort tid ställa om sin undervisning. På tredje dagen var de i gång.
– Ja, i fredags kunde vi dra igång och det gick faktiskt över förväntan. Det är ett otroligt engagemang och en känsla av att vi löser detta tillsammans, det har varit häftigt att se, säger Peter Lerman.
Det har inte blivit så mycket sömn för honom själv under den senaste veckan.
– Det har varit väldigt långa arbetsdagar, men nu är vi på banan och det som räddade oss var att vi gjorde en pandemiplan redan i februari. Vi var en bit på väg i tanken när beslutet kom, vilket har varit skönt, säger han.

Bland annat hade skolan bestämt sig för att satsa på både distans- och fjärrundervisning, för att eleverna i så stor utsträckning som möjligt ska kunna sköta skolarbetet under dagtid, utefter det vanliga schemat. De ska inte kunna vända på dygnet och heller inte flöda ut i samhället på dagarna.
Första dagen föll väl ut. Enligt Peter Lerman gick sjukfrånvaron ner direkt, eftersom många varit hemma med lindriga förkylningssymtom under de senaste veckorna. Att alla elever sedan tidigare hade egna datorer genom skolan, och att ingen visade sig sakna internetuppkoppling hemma, underlättade också genomförandet.
Hur länge kommer det att fungera att ha hemundervisning?
– Det är för tidigt att veta hur länge vi kommer orka. Vi får utveckla pedagogiken och se vad som fungerar och inte. Det viktigaste är att hitta rutiner och att visa att skolan pågår som vanligt, om än på ett lite annat sätt.

 

Tisdagen den 21 april:
När vi träffar Peter Lerman nästa gång har det gått nästan en månad sedan de svenska gymnasieskolorna tvingades ställa om sin undervisning. Påsklovet är över sedan länge, men skolbyggnaderna i södra Visby, som i vanliga fall rymmer långt över tusen elever, ligger fortsatt öde. Rektorn tar emot i ett konferensrum där han samlat hela skolledningen, för att de tillsammans ska kunna ge en så bred bild som möjligt av hur arbetet gått. Han sträcker fram handen för att hälsa, innan han hejdar sig.
– Javisst ja, så ska man ju inte göra längre.

Inne i rummet sitter de biträdande rektorerna med en stols mellanrum och ser allvarsamma ut. Det är Jane Ahrling, Anna Harder, Daniel Gislén, Karin Lekander och Luis Barnes, som alla har ansvar för olika program och därmed mött olika utmaningar under de gångna veckorna. Lars Nordahl, som är administrativ chef, finns också med i samtalet. Alla är de eniga om att förändringen som skolan genomgått har varit omvälvande.
– Den svenska skolan har fungerat ungefär likadant sedan allmän skolgång infördes, men nu har allt ändrats på två dagar.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 54 (juli-augusti 2020)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024