Allmänt

Palme tog sig tid att svara

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Almedalen 70,  Palme Anders R J Foto Staffan Fritz

50 år av politik. 50 år av möten mellan gotlänningar och rikspolitikens främsta företrädare. Horisont har gjort nedslag i historien och pratat med några av dem som var med när det hände.

30 juli 1970

Det var som nytillträdd statsminister Olof Palme intog Almedalen år 1970. Vietnam-frågan var glödhet och den lokala FNL-gruppen tog tillfället i akt ställa frågor – och att ta en tidig variant av en selfie.

Om det hölls något tal i Almedalen år 1969 låter vi vara osagt. Horisont har i vart fall inte hittat några annonser, notiser eller artiklar i lokaltidningarna som tyder på det. Men året efter, 1970, var Olof Palme definitivt tillbaka i parken, då som Sveriges statsminister. Över 2000 ska ha kommit för att lyssna.
På plats fanns bland andra gotlänningen Anders R Johansson, numer mest känd som redaktör för tidskriften Haimdagar. Han var aktiv i FNL-rörelsen som hade en lokalgrupp i Visby och som tog alla chanser att nå ut med sitt budskap. På bilden intill syns hur de talar med statsministern i samband med talet. Kompisen Staffan Fritz hade ställt en kamera med självutlösare på lastbilssläpet, som ska ha används som scen det året, och medan Palme besvarade frågor tittade de in i kameran och tryckte av.
– Det var en tidig variant av en selfie, säger Anders R Johansson.

FNL-rörelsen bestod av olika grupper som stödde Sydvietnams nationella befrielsefront och som protesterade mot USA:s krigföring i Vietnam. I Visby samlade gruppen ofta in pengar till rörelsen utanför exempelvis Tempo på Hästgatan 10.
Hur var det att prata med statsministern? Kändes det nervöst eller naturligt?
– Det var egentligen inget särskilt alls med det. Vi såg honom som en representant för sitt parti och sin regering, säger Anders R Johansson och tillägger att du-reformen nyligen slagit igenom.
Att alla sågs som jämlikar och att det fanns en närhet och ett mänskligt förtroende, även om man tyckte olika.
– Det var enkelt att ställa frågor och han tog sig verkligen tid att svara.

Vill du läsa hela artikeln? Eller om när gotlänningen Ali Abadis dröm om att få träffa utrikesminister Anna Lindh gick i uppfyllelse, kort innan hon mördades? Eller om när gotländska Katarina Bendelin Michanek stod sida vid sida med Gudrun Schyman när Fí brände 100 000 kronor på bål? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024