Allmänt

Cirkustemat går hem i Visby

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Bon-app-etit-till-webb

Cirkusinspirerad inredning och beställning via en app – skulle det något udda konceptet bli en succé eller vara för snävt för att lyckas?

När kedjans minsta restaurang öppnades i Visby blev det genast en framgång.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Han har drivit en rad restauranger i sina dagar, men när han bestämde sig för att bli franschisetagare åt kedjan Pinchos var tanken inte att öppna i Visby utan i hemstaden Norrköping.

– Men det blev för jobbigt att pendla. Så vi drog igång här i stället, det fick bära eller brista, säger Mattias Karlsson, som driver Pinchos på Södertorg i Visby tillsammans med hustrun Nina Tjernby.

– Och det har blivit väl mottaget!

Pinchos är en kedja som serverar tapas, smårätter, och som grundades i Göteborg. Nu finns det närmare 40 Pinchos-restauranger i Sverige, en i Norge och man är på väg att slå upp portarna även i Danmark och Finland.

Det speciella med kedjan är att maten inte beställs via en servitör eller servitris som brukligt är, utan via en app som gästerna laddar hem i sin mobiltelefon. Men servispersonal finns också och den som inte är bekväm med att beställa mat via en app kan alltid be en levande människa om hjälp. Och har man ingen egen mobil kan man låna paddor.

– En del är lite ovana. Vi brukar slå oss ned bredvid och visa hur det funkar, säger Björn Berglund, kökschef på Pinchos i Visby sedan starten – och kollega med ägaren Mattias Karlsson sedan många år tillbaka, på olika restauranger.

Men matbeställning via app är inte den enda egenheten med Pinchos. Restaurangerna har också ett cirkustema som går igen i möblemang och inredning. Färgerna är starka, de olika rummen i den ”spretiga” fastigheten alldeles innanför Söderport har varsin färgkod; ett rum går i rött, ett i grönt och ett i rosa. Tavlor med akrobater och cirkusdirektörer, maneger och djur pryder väggarna, en mängd prydnadsfåglar sitter lite varstans, på stolsryggar, i taklampor, på nischer i väggarna.

– På de större Pinchos-restaurangerna finns snurrande elefanter i taket, men vi har inte den takhöjden så att vi får plats med dem, ler Björn Berglund.

Ett smattrande ljud och en doft av popcorn sprider sig i lokalen när popcornmaskinen vid entrén sätts igång lagom till aftonens öppning.

– Vi har många barnfamiljer bland våra gäster, och många yngre gäster i tonåren. Men åldersspannet är ändå stort, från 0 till 100

Visbyrestaurangen hör till de allra minsta i kedjan. Vid öppnandet i juni 2016 fanns runt 90 sittplatser, och efter tillbygget i sommar – då den gamla korvkiosken innanför Söderport revs och restaurangen byggdes ut – utökades kapaciteten till knappt 140 sittande gäster om man inte räknar med uteserveringen.

Ägarna, Mattias Karlsson Och Nina Tjernby, driver också Brygghuset på Stora torget. Tidigare har de också bland annat Bruna Dörren i Ljugarn, Björkhaga i Klintehamn och La Masía i Visby har funnits i parets ägo.

– Men nu har vi två ställen kvar, båda i Visby. Det är väldigt praktiskt och lätt att ta sig mellan dem båda. Dessutom bor vi här ovanpå, säger Mattias med ett skratt och pekar upp i Pinchos tak.

Mattias Karlsson föll för Pinchos-konceptet för några år sedan. Dels för att han helt enkelt gillar tapas, dels för att han genast var övertygad om att konceptet skulle slå väl ut. Även om tanken var att öppna i Östergötland, inte på Gotland. När beslutet att öppna i Visby väl var taget gick det undan. Och byggandet pågick in i det sista, ända in på öppningsdagen.

– Det var väldigt stressigt innan första sommaren. Medan hantverkarna byggde klart restaurangen här – den fasta inredningen bestäms av huvudkontoret, så vi rev ut precis all gammal inredning här och byggde upp allt från grunden – så åkte vi med personalen till Göteborg, så att de kunde lära sig menyer och annat på en av restaurangerna där, berättar Mattias Karlsson.

– Den dagen som vi öppnade, så skruvade byggarna fortfarande på toaletterna. Men ingen behövde ju gå på toaletten första timmen, så de hann klart.

Vill du läsa recepten från Pinchos, eller mer av tidningen? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024