Allmänt

Minnet av Albatross lever än

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Albatross

Det är över 100 år sedan det hände, men minnet av slaget öster om Gotland lever kvar. Under första världskriget sköts det tyska minläggarfartyget SMS Albatross ned av ryska trupper utanför Östergarnsholm, och snart ska museet som håller händelsen vid liv flytta, bli mer tillgängligt för allmänheten, och komma närmare den plats där slaget ägde rum.

När solen steg upp över horisonten på morgonen såg den 2 juli 1915 ut att bli en fin dag på östra Gotland. Klockan åtta låg temperaturen på 14 grader och kom senare under dagen att stiga till åtminstone 19, berättar Svante Hedin, grundare av Albatrossmuseet i Östergarn, i sin bok ”Albatross – en händelse under första världskriget”. Solen sken, havet var stilla.

Men medan östergänningarna påbörjade dagens värv anades plötsligt ett dovt mullrande utifrån havet. Åska, spekulerades det, trots det fina vädret.

Men det skulle visa sig att det inte alls var åska som drog in mot land denna stilla sommarmorgon. Det var kriget.

Ett tyskt minläggarfartyg, SMS Albatross, jagades av ryska flottan, och besköts ända in på svenskt, neutralt, vatten, där den tyske kaptenen valde att gå på grund för att försöka undvika att fartyget sjönk. Detta skedde bara ett par hundra meter utanför Östergarnsholm, och många var de förskräckta öbor som blev vittnen till händelsen. Två av dem var Leonard Nordin och Tyko Hallbom, som efteråt kunde berätta om såväl beskjutningen av SMS Albatross som om fiskare som tvingades fly hals över huvud för att undkomma sjöstriden.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILD: CHRISTER BJÖHLE

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024