Allmänt

Otillåten sport visar upp sig under Medeltidsveckan

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

mac31

I en av världens yngsta sporter slåss man med rustning, yxa och svärd precis som på medeltiden. M.A.C, Medieval Armored Combat, är en beväpnad historisk fullkontaktsport som anses vara så farlig att den inte är tillåten i Sverige. Men på Medeltidsveckan visar de upp sig på Gotland, och drömmen är att i framtiden kunna arrangera VM i Visby.

På Uppsala slotts gård tränar M.A.C. Stockholm och M.A.C. Uppsalas sammanslagna lag Vargarna, uppdelade i två grupper. Deltagarna går sakta mot varandra och när tränaren ropar ”Fight!” börjar närkampen. Med slag, tacklingar och sparkar får de ner varandra på backen. En fallen man är en död man i den här sporten.
– Med tre kroppsdelar i marken är du körd, berättar Björn Sundberg, kanske mest känd för oss gotlänningar som verksamhetschef för Medeltidsveckan i Visby, men han är även vice huvuddomare i sporten.

Du får använda nästan vilka vapen som helst, bara det kan bevisas att det finns medeltida förlagor till dem.  Skillnaden mellan de tillhyggen som användes för 1000 år sedan och av spelare idag är att dagens måste vara trubbiga. Mindre farliga med andra ord men det räcker inte för Riksidrottsförbundet. Förvisso är stötar med vapen förbjudna liksom att slå mot nacken, men annars går det bra att puckla på motståndaren efter behag. Allt enligt tidsandan som sporten avspeglar. Gruppstrid och att våld mot huvudet får förekomma, är inte heller något som rimmar bra med svenska säkerhetsföreskrifter.
– Det är ju en hård sport och skador förekommer, men vi jobbar på att få tävla i Sverige. Drömmen är ju att kunna hålla världsmästerskap i samband med Medeltidsveckan i Visby, säger Björn Sundberg.

Än så länge får Vargarna nöja sig med att hålla uppvisningar av sporten i Sverige och tävla utomlands. Oskar Ljung är en av dem som ska till Gotland under Medeltidsveckan och demonstrera sporten i samband med tornerspelen. Två kvällar under Medeltidsveckan kommer delar av det svenska MAC-landslaget visa upp en strid, sida vid sida med de ordinarie riddarna.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO: Sveds Signe Söderlund

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024