Allmänt

”Då ska vi sänka den där jävla ön!”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Redan i oktober 2016 började Nordiska motståndsrörelsen att planlägga årets Almedalsvecka. I podden Radio Nordfront släpptes nyheten att Sveriges största vit makt-organisation ville in i det politiska finrummet och att en gotländsk aktivist fått uppdraget att stå som värd under veckan.
– Då ska vi sänka den där jävla ön … Men så ska jag väl inte säga… Gotland är ju väldigt fint… men politikeradeln ska få fan!

Det är en torsdagskväll i oktober 2016 och fyra män, aktiva inom Nordiska motståndsrörelsen, har dragit ihop rörelsens allra första livesända podd-inspelning. Egentligen skulle satsningen, kallad Radio Nordfront Direkt, inte ha startat förrän veckan senare, men en händelse på Gotland har fått dem på andra tankar. En gotländsk kvinna har anmält att hon blivit våldtagen av fem män som enligt uppgifterna som sprids är asylsökande, boende på Gotland. Männen arresterades, men när åklagare Mats Wihlborg inte ansåg att bevisen höll för häktning, släpptes de fria. En grupp på Facebook kallad ”Gotlands medborgargarde” uppmanade till protest och ett hundratal samlades och gick till huset där den misstänkta våldtäkten skulle ha skett.

Men det är inte denna protest som är anledningen till att de fyra männen provar ljudet och fipplar med tekniken, live, utan vad som kom att hända sedan. En av Nordiska motståndsrörelsens egna aktivister bor på Gotland – en 28-årig man – och han har gjort något som enligt rörelsen är en stor bedrift. Han har konfronterat och filmat de frisläppta männen och sedan lagt ut filmen på Nordfronts webbsida. Han har filmat de misstänktas ansikten och skrikit åt dem att de inte är välkomna. ”You are fucking scum”, ”Leave this fucking country! Filthy animals!” Filmen har dessutom blivit vad männen i den livesända podden kallar ett ”klickmonster”, med nära 60 000 visningar.

28-årigen är hedersgäst på länk. I studion finns fyra personer som tillhör ledarskiktet i organisationen, i podden fungerar en som programledare, de andra som kommentatorer och de blandar frågor med beröm och beundran när de får höra 28-åringens historia.
– Jag var på jobbet och fick upp artikeln om att åklagaren Mats Wihlborg inte ens tänkte försöka häkta dem. Då åkte jag till huset, direkt i stunden, och på vägen dit bestämde jag mig för att ta lite bilder till Nordfront.

Han berättar hur han såg en ung kille, som han uppfattade som nyvaken och lite för lättklädd, ”som om han precis kommit från en arrestcell”. Han ville ”följa en impuls”, men två polismän hann dyka upp och avbryta.
– Så det var nära att han skulle bli plockad? frågar en av männen uppmuntrande.
– Plockad vet jag inte, men man skulle vilja göra så mycket saker med en sådan här människa, svarar 28-årigen. Det var inte en käft 
där som såg och jag tänkte att det kanske gick att göra någonting som kunde förstärka budskapet om att han inte är välkommen här och visa min avsky. Men jag hann inte så långt.

Samtalet fortsätter kring vad som hände sedan. Hur 28-åringen följde de frisläppta männen till Östercentrum för att ännu en gång konfrontera och filma. De spekulerar i varför männen först verkat så avslappnade, men sedan lämnade platsen utan konflikt.
– Men det är väl inte så konstigt, säger en av männen i podden. De vet ju att de kommer undan med det. Om de visste att de riskerade att få sina huvuden avskilda från sina kroppar varje gång de gör något sådant här så hade det inte hänt.
– De blir som små råttor när man visar mer manlighet än dem, säger 28-åringen. Jag har haft en del med sådana här invandrargäng att göra. Så fort man visar att man inte är som andra svenska män, då blir de väldigt medgörliga.

Programledaren bryter in och berättar att den hastigt insatta sändningen nu har 800 livelyssnare.
– Wow! utbrister en av männen, medan en annan undrar:
– Eller är det fiender som sitter och lyssnar? Programledaren avfärdar oron och läser högt ur kommentarer som kommit in om 28-åringen:
– ”Han är en rejäl svensk man”… ”Mannen med ballar av svenskt stål”…
– Det är ju smickrande, men helt ärligt är det här ju ingenting mot vad man skulle vilka göra, säger 28-åringen. I den bästa av världar…
– … hade vi hängt dem, säger en av männen.
– Ja, ja! svarar 28-åringen med eftertryck.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024