Allmänt

”Tid är en bra ingrediens”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Bröd ur ugn

På bara några år har Själsö bageri etablerat sig som en gotländsk klassiker tack vare ovanligt stora surdegslimpor, snygga brödbilar och med sin uteservering med havsutsikt. Men ägarna vill inte bli allt för trendiga.
– Vi gillar 85-årskalas.

Havet är täckt av dis och på gårdsplanen utanför Själsö bageri står en rostig Citroën HY på en släpvagn. Allt är tyst och stilla, så när som på några stånkande ljud från utrymmet intill köksingången. Det är bageriets ägare, Fredrik Ekman och Claes Johansson, som försöker kånka in en nyköpt jäsugn, utan resultat.
– Den går ju inte in, suckar Fredrik Ekman och konstaterar att ugnen både är för bred och för hög.

Han bor i Stockholm under vintrarna och har kommit till Gotland på snabbvisit för att göra iordning inför den stundande säsongsöppningen. Med sig har han både den franska bilen och den alldeles för stora jäsugnen, som han fyndat på Blocket. Bilen, som är av samma typ som bageriets två andra mobila brödbodar, ska lackas om och användas under sommaren.
– Men vi får väl se om det blir tippen nästa för jäsugnen, säger han och ler.

Själsö bageri går mot sin fjärde sommarsäsong. Det var i början av juni 2014 som Fredrik Ekman, hustrun Sofia Ekman och vännen Claes Johansson drog i gång vad som sedan dess blivit ett etablerat bageri och café. Fredrik, som tidigare hade startat bagerikedjan Gateau med en lång rad butiker runt om i Sverige, trodde på idén redan från början. Den så kallade seglarstugan, belägen på klinten mitt ovanför fiskelägret i Själsö, hade alla förutsättningar. Närhet till Visby, lugn och ro och en ostörd havsutsikt.
– Men det har gått över förväntan. Det blev nästan chockartat när vi plötsligt hade långa köer ringlades här hela dagarna, säger han.

Bageriets storsäljare är det stenugnsbakade surdegsbrödet Levain. Personalen har hört alla tänkbara uttal på det franska brödet. ”Levajn” är en gotländsk variant.
Varför har ni satsat på surdeg?
– Det är saftigt och upplevs som färskt mycket längre tid. Dessutom kommer smakerna fram på ett annat sätt eftersom degen står längre tid. Tid är alltid en bra ingrediens, säger Fredrik Ekman.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILD: Christer Bjöhle

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024