Allmänt

Anna är årets talang

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Lägst Anna

På jobbet ger hon allt. Som nytillträdd vd för ett av Sverige stora revisons-företag betyder det resor, intervjuer och möten med internationella kontakter. 

Hemma är hon lat och helst klädd i myskläder. Gränsen mellan världarna är viktig. 

– Det är hit men inte längre, säger hon.

TEXT LINNEA NILSSON FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Anna Johnson har mycket integritet. Hon är glad, öppen och skrattar högt, men är också tydlig med var hennes gräns går och glider snabbt bort från frågor som rör privatlivet. Hon visar med händerna och förklarar att integriteten fungerar som ett skydd.

Samma sak gäller på hemmaplan. Jobbet får inte följa med hem till familjen.

– Jag är faktiskt ganska lat privat. Jag har ingen uppbokad kalender och har gärna myskläder på. Igår när jag kom hem åkte jag direkt till min sons hockeyträning för att hämta honom, men han kände knappt igen mig. Han tyckte att jag blivit så Stockholmsaktig bara för att jag hade kappa och fina skor. Hemma klär jag mig aldrig så, berättar hon.

Det är fredag eftermiddag och Anna Johnson är på Grant Thorntons Visbykontor. Förut var hon chef här, men nu är hon vd för hela företaget och har sedan i september sin arbetsplats på Sveavägen i Stockholm. Ett kundbesök på Gotland har möjliggjort en lite längre helg hemma hos familjen som bor kvar på ön.

Anna Johnson fanns med på Horisonts talanglista redan förra året, då på plats nummer fyra. I år är hon, enligt Fredrik Andersson som tar fram listan, den ”givna ettan”.

– Jag kommer så väl ihåg hur Fredrik frågade mig förra året om jag inte skulle ta nästa steg och bli vd. Då undrade jag om han skämtade med mig, men nu sitter jag här som vd, bara ett år senare. Visst är det märkligt! säger hon och tillägger:

– Jag hade aldrig tänkt tanken innan.

Hon säger att frågan väckte en tanke som sedan fick saker att falla på plats.

– Jag hade fått frågan om jag ville bli ekonomichef, men jag är inte någon ekonomichef utan snarare en vd och när jag väl fick erbjudandet hade jag på något sätt varit där och nosat på tanken, säger hon.

Vad tror du själv är anledningen till att du fick erbjudandet?

– Jag tror det handlar om mitt sätt att få med mig människor och se medarbetarnas inre kraft. Jag har en framåtlutad attityd och vill hela tiden utveckla och se till möjligheterna och då får man folk med sig.

I pressmeddelandet som skickades ut när Anna Johnson blev vd beskrevs hon som en chef med ett inkluderande ledarskap och med ett stort engagemang för hållbarhet. När vi ber henne utveckla vad begreppen betyder för henne i praktiken börjar hon prata om höga krav, stress och psykisk ohälsa.

– I dag ser vi att sjukskrivningarna ökar i Sverige. Man måste jobba hårt och vid sidan av ska man ha det bästa hemmet och prestera, även privat. Jag tror att vi måste sänka kraven på oss själva och våga ta hjälp av andra.

Hur gör man det?

– Jag kan känna efter och tillåta mig att göra det jag själv känner är viktigt. Själv är jag noggrann med att jag behöver träna, äta och sova för att må bra och som ledare har jag en möjlighet att sätta en kultur hos oss. Alla måste själva känna efter vad de behöver för att vara i god balans. En del vill jobba mycket medan andra behöver gå ut med hunden och hämta barnen tidigt. Vi är i olika skeden i livet och vi har olika förutsättningar, och som ledare måste jag lyssna på vilka behov var och en har.

För Anna Johnson har kraven ökat. Hon veckopendlar numer till Stockholm där hon bor i en övernattningslägenhet. Hon reser också runt i landet och besöker Grant Thorntons 24 kontor. Hon är vd över sammanlagt 1100 medarbetare.

Som högsta chef är hon dessutom företagets ansikte utåt vilket innebär både intervjuer, framträdanden och möten med internationella nätverk.

– Folk frågar om jag har landat än, men det har jag inte. Jag lär mig så otroligt mycket, inlärningskurvan är som att åka rymdraket och jag klamrar mig fast för att hänga med, säger hon och skrattar högt.

Vill du läsa hela artikeln om Gotlands näringslivstalanger? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024