Allmänt

Klättersporten växer på både höjden och bredden

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Lägre klättring

Teknik, koncentration och en förmåga att övervinna sin höjdrädsla. I klättring är mental styrka nästan viktigare än fysisk. 

På Gotland har sporten vuxit sig stor och en satsning i silon i Visby hamn har gjort öns klubb till en av Sveriges största. 

TEXT LINNEA NILSSON FOTO CHRISTER BJÖHLE

Det är en kall tisdagskväll i november och hamnområdet Holmen i Visby ligger inbäddat i ett tjockt lager av snö. Inne i silon, som en gång i tiden användes för att förvara socker-betor, är det nästan lika kyligt. De tunna väggarna skyddar mot blåst, men inte mot minusgrader – ändå är den full av folk som kommit för att klättra.

Uppe på den nästan 14 meter höga repväggen hänger klättrare, likt spindlar, i långa rep. Den här kvällen är det bara repväggen som är öppen, den så kallade boulderväggen, som är lägre och på vilken klättrarna tar sig upp utan rep och säkerhetsanordningar, är avstängd i väntan på att en ny, mycket större vägg ska bli färdig. Visby klätterklubb, som hållit till i silon sedan i januari 2011, har valt att storsatsa. 55 kvadratmeter bouldervägg ska bli 180 kvadratmeter och den nya väggen är nästintill iordningsställd  när Horisont är på besök. Det enda som återstår är grepp, klättringsleder och de madrasser som ska ligga som skydd på golvet.

– Till helgen hoppas vi att det är färdigt. Då ska vi hit och bygga leder allihop, säger Alexander Margaritis Jansson.

Han är en av dem som jobbat mest för att kunna utöka möjligheterna till klättring och ett av målen är att locka tävlingar till Gotland.

– Nu blir vi faktiskt en av de större klätterklubbarna i Sverige, i alla fall bland de ideellt drivna. Vi skulle kunna hålla ett SM här, säger han.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare.

Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem!

Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024