Allmänt

”Jag försöker göra samhället bättre på min lilla kant”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

 Hanna Ekström

Hon ville bli journalist men siktar nu på att kunna arbeta som föreläsare, bloggare och författare. 

– Det är ju inte så kul att bli förtidspensionär vid 37 års ålder. Jag vill vara delaktig i samhället, säger Hanna Ekström.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER

Dagarna ägnar hon mest åt studier i filosofi. Eftermiddagar åt alla sina andra engagemang: hon bloggar, läser mycket böcker och funderar på att skriva en egen bok – ett första kapitel är redan skrivet och huvudkaraktären spikad – och hon är aktiv inom en rad föreningar samtidigt som hon tar sånglektioner och driver en youtubekanal.

Hanna Ekström föddes 1979 med en cp-skada. Hon har alltid suttit i rullstol, för ”kroppen lyder inte” som hon säger. Hon har dessutom en grav synskada, som hon beskriver som så kallat tilläggsfunktionshinder.

– Men synen har blivit lite bättre, så nyligen behövde jag skaffa nya glasögon, berättar hon.

Hon sitter i sin lägenhet, i rummet som hon med ett skratt beskriver som sin ”blogg-grotta”. Rummet som för övrigt också är hennes sovrum. Det är där, vid skrivbordet intill fönstret med neddragen persienn, som hon skriver på sin blogg och berättar om sin vardag och om hur det är att leva ett normalt liv med en funktionsnedsättning, om fördomar och om bemötanden, bra som dåliga.

– Det kan ta flera timmar att få ihop ett blogginlägg. Jag skriver bara med vänster pekfinger, det är det enda finger jag kan styra, berättar hon och skriver några ord som bokstav för bokstav dyker upp i blå, stor skrift på skärmen framför henne.

Via talsyntes kan hon få det hon skrivit uppläst för sig, så hon vet att det blivit rätt.

Förutom nya blogginlägg skriver hon också in två år gamla inlägg på nytt, eftersom hon har en ny blogg nu och den gamla har kollapsat och inte längre finns  tillgänglig. Så hon lägger in dem igen – ur minnet (!).

– Många tror att jag skriver in inlägg från 2014 för skojs skull, men så är det inte, försäkrar Hanna, vars ambition med bloggen om sin vardag är att hjälpa och peppa andra människor.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont?

Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024