Allmänt

Vikten av volontärer

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

GGN 2015

 Det ideella engagemanget är större än någonsin. Arbetet som svenska volontärer gör motsvarar nära 350 000 heltidstjänster, vilket är mer än det finns i landets tio största företag. 

Gotland är inget undantag. Tusentals gotlänningar arbetar ideellt och varken sjöräddning, flyktingmottagning eller årets stora idrotts-evenemang skulle fungera utan dem. Horisont har mött öns gratis-arbetare. 

TEXT LINNEA NILSSON & CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER

 

MOA SVENSSON

Ålder: 30 år. Bor: Hemse.

Engagerad i: Arbetar ideellt under Gotland Grand National, GGN, för Gotlands terräng-gäng. Hon har varit med sedan 7-årsåldern

Gotland Grand National: Arrangeras av Nordic Sport & Event. Sammanlagt arbetar 800 personer ideellt för cirka 15 gotländska föreningar. Föreningarna får dock betalt av GGN-organisationen, totalt drygt 800 000 kronor.

 

”Min pappa var med och startade terränggänget för många år sedan. Jag har varit med sedan jag var 6, 7 år, både i klubben och under GGN. Klubben får betalt för de bärgningar vi gör under GGN men alla medlemmar ställer upp ideellt. Vi hjälper funktionärer och Röda korsare att komma ut till sina olika ställen och ibland har vi kört ut kameramän. Framför allt finns vi till för de tävlande. Sker det en kollision eller krock så transporterar vi tillbaka cyklarna och ser till att de hamnar i tryggt förvar. Sedan åker vi runt hela tävlingen och hjälper till när någon kört fast. Det kan vara ganska kämpigt att få upp cyklarna, man får ta i ordentligt och använda lite teknik och vicka fram och tillbaka för att få loss dem. Vi har en flagga att vifta med eftersom det finns en risk att andra förare inte ser oss när vi står som ett hinder i spåret.

Jag gör det här för att det är kul och för att få träffa folk. Det är en stor grej för Gotland och det är bra att det händer någonting under vinterhalvåret. Jag vet inte om klubben tjänar så mycket på det, det viktiga är att vi syns och knyter kontakter. I år kommer vi till och med att få ordna en tävling i samband med Nordic Extreme, dagarna efter GGN. Det har blivit svårare och svårare att få tillstånd att köra i terräng, men i år får vi komma in och leka lite. Att vara med på GGN är reklam för oss och det är nog tack vare det som vi kan ordna en tävling. Vi har visat att vi kan sköta oss på Tofta skjutfält.

Att jobba ideellt måste vara kul och det måste finnas fler engagerade i omgivningen så att motivationen hålls uppe. Sedan måste det funka med jobbet, jag är målare och har egen firma. Det får heller inte innebära en för stor ekonomisk påfrestning. Under GGN får vi våra bränslekostnader täckta och det känns bra.”

 

Vill du läsa hela artikeln om andra volontärer på Gotland? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024