Allmänt

Hennes tjänst är unik i landet

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Anna-Maria Boer

Tiggeriförbud och stopp för hemsnickrade lösningar i kommunerna. 

Så lät det när regeringen nyligen flaggade för nya tag mot EU-migranterna. På Gotland har ett unikt projekt gett tak överhuvudet och jobb till fattiga rumäner. Horisont tog rygg på samordnaren Annamaria Bauer för att se vad hon gör. 

TEXT LINNEA NILSSON FOTO KARL MELANDER

Annamaria Bauer har inget körkort utan cyklar den dryga milen till boendet där Gotlands EU-migranter sover om nätterna. Hon sjunger högt medan hon cyklar, trots att det är veckans tråkigaste arbetsuppgift som väntar. Hon ska hämta in veckohyran på 140 kronor från var och en och många har svårt att få ihop tillräckligt.

– Det är inte kul att vara ”hon som ska ha alla pengar” och sedan cykla härifrån med cykelkorgen full av mynt, säger hon.

I köket pågår matlagning. En kvinna kokar kycklingsoppa och en annan steker fläsk. Annamaria har precis kommit hem från en resa till Rumänien där hon träffat flera av migranternas familjer och resan väcker starka känslor.

– Du besökte inte min pappa. Han är sjuk, hans ben är av. Varför besökte du inte min pappa? säger Vasile Montano och tittar anklagande på Annamaria.

Hon tittar tillbaka med en frågande min.

– Ingen har bett mig besöka din pappa!

Mannen upprepar sin fråga och Annamaria sitt svar. En lång stund pågår argumentationen innan Annamaria slår näven i bordet och säger att det får vara nog.

Vid spisen står Madalina Nikoleta och drar av skinnet på en kyckling. Även hon slänger anklagande blickar mot Annamaria och efter en stund talar hon om varför.

– Min son fick inte lika mycket som de andra barnen. Han är bara nio månader. Varför fick han inte lika mycket? frågor hon på rumänska.

Annamaria ber Sami Lautaro, som talar engelska, att översätta och skakar sedan häftigt på huvudet när hon får veta vad som sagts.

– Alla fick precis lika mycket mat och blöjor i påsarna, säger hon.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024