Allmänt

Öl till vilket pris som helst?

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Nr23

Ena stunden tycks frågan om ett bryggeri i Visby hamn redan avgjord på förhand. 

Andra stunden verkar den ena handen inte veta vad den andra gör. 

En lång rad frågetecken återstår ännu att räta ut, och samtidigt börjar tiden rinna ut när det gäller att hålla den avtalade tidsramen.

Horisont har grävt i turerna kring bryggeriet i Visby hamn.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER

Vinden ligger på från havet, regnet hänger i luften och genom grådiset i Visby hamn hörs ett svagt bankande inifrån den byggnad som i folkmun ännu ofta går under namnet ”gamla hamnterminalen” men som numera är Visbys hamnkontor, några meter från kajkanten mellan gästhamnen och uppställningsplatsen för fritidsbåtar. Under 1980- och 1990-talet utgjorde byggnaden mycket riktigt terminal för resande med färja till och från Gotland, men det är länge sedan. Nu inryms i stället Region Gotlands hamnpersonal här, med både omklädningsrum, verkstäder och förrådsytor på totalt ett par tusen kvadratmeter. Byggnaden innehåller också en rad kontor.

I förrådsdelen trängs el-aggregat och kablar med vattentankar och parkerade fordon, prydligt och välorganiserat. I den stora metallverkstaden hänger verktygen på rad längs ena väggen. Vägg i vägg ligger snickeriet, och där byggs allt ifrån flottar och bryggor till små förråd som behövs vid någon av de sex hamnar som Region Gotlands hamnavdelning ansvarar för.

Mitt på golvet i verkstaden står ett slags pontonflotte modell större, specialtillverkad på plats för att användas i det pågående arbetet med att byta ut fendrarna längs kajen i Visby hamn. Samtidigt kommer en av arbetarna in med en betydligt mindre detalj i handen: en trasig hylla från en av duscharna i gästhamnen.

Dagens arbete är redan påbörjat men den gemensamma frukostrasten ligger ännu drygt en halvtimme bort. Om Region Gotlands plan går i lås och tidsplanen håller, dröjer det dock inte mer än några månader innan hammarslagen i byggnaden som varit hamnpersonalens utrymmen i över 20 år har tystnat för gott. Region Gotlands plan är nämligen att riva hela byggnaden för att ge plats åt Gotlands bryggeris nya anläggning, med en bryggkapacitet på fem miljoner liter öl om året.

Vart hamnpersonalen ska ta vägen är ännu oklart.

—Bryggeriet är tydligen viktigt, men den egna hamnpersonalen och var vi ska vara verkar inte så viktigt, suckar Dag Karlsson, en av hamnarbetarna som alla känner sig exkluderade i diskussionerna.

— Vi vet att vi ska vara ute härifrån i september, men vi vet inte vart vi ska ta vägen. Man blir lite blasé till alltihop, vi är inte viktiga men alla andra är viktiga. Det känns inte som att de vet vad vi gör.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka HÄR!

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024