Föregående: Nästa:

”Satt i skolan och skadade mig själv”

Psykisk hälsa/ohälsa

Sara Nyd var bara 17 år när hon försökte ta sitt liv första gången. Fem år senare gjorde hon ett nytt försök, och under mer än ett decennium har hon levt med depressioner och självskadebeteende. Nu föreläser hon och pratar om psykisk ohälsa i skolor och på arbetsplatser.

TEXT Christer Bjöhle BILD Tommy Söderlund

Sara Nyd hade en harmonisk uppväxt i Visby med mamma, pappa och en äldre syster. Hon var duktig i skolan och hade bra stöd hemifrån av föräldrarna. Men tidigt började hon må dåligt, utan att föräldrarna märkte något.
– Jag var deprimerad redan i tioårsåldern, även om jag då inte förstod att det var depression det handlade om. Och jag vågade inte prata om det, för jag trodde att jag var ensam i världen om att känna så, berättar Sara Nyd.
– Vi har alltid försökt stötta och finnas där om det är något, men aldrig hade man en tanke på depressioner hos så unga personer, säger Saras mamma Monica Nyd.

Sara mådde dåligt redan i lågstadieåldern. När Sara skulle börja i fjärde klass gjordes klassindelningen om och tre klasser skulle bli två. Den förändringen förvärrade situationen ytterligare för Sara, som hamnade i en annan klass än sin bästa vän och som i den vevan hamnade utanför och började mobbas.
– Jag hade en dålig självkänsla och tyckte inte att jag räckte till. Jag hade mått dåligt i flera år redan då och vågade inte prata med någon om det; jag skämdes och visste inte vad jag skulle säga om det. Jag hade ångest. Jag skadade mig själv för första gången då, som tioåring, berättar hon.

Vill du läsa hela Saras berättelse?

Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (http://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. 

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby. 

Föregående: Nästa: