Bilden ovan: Domstolen höll syn i markerna på norra Gotland i samband med domstolsförhandlingarna. Foto Tommy Söderlund.
Miljöjuristen Gunilla Högberg Björck tar strid mot domstolen; i dag lämnar hon in en överklagan av Heidelbergs nyligen beviljade, 30-åriga brytningstillstånd.
Mark- och miljödomstolens tillstånd till Heidelberg att bryta sten i 30 år har av flera instanser ansetts väl övervägd och bolagets skyddsåtgärder och andra insatser i mångt och mycket tillräckliga. Flera av Heidelbergs motparter i domstolsförhandlingarna, bland annat Naturvårdsverket och länsstyrelsen, har ännu inte bestämt om man ska överklaga, medan Region Gotland lutar starkt åt att inte lämna in någon överklagan.
En som däremot inte är alls nöjd, är miljöjuristen Gunilla Högberg Björck, som företräder två parter i målet, dels Urbergsgruppen och dels den enskilde markägaren Karin Mårtensson, vars marker har lång gräns mot Heidelbergs planerade brytningsområde.
Gunilla Högberg Björcks, och hennes klienters, argument mot tillståndet är flera; dels brytningens påverkan på Natura 2000-området Hejnum Kallgate, dels påverkan på Karin Mårtenssons mark, dels – och främst – påverkan på och en sänkning av grundvattnet.
–Det mest allvarliga är att domstolen anser att det finns förutsättningar för undantag från ramvattendirektivet. Vi anser inte att de har rätt i det, säger Gunilla Högberg Björck.
Vattendirektivet som åsyftas är en del av EU-lagstiftningen och syftar till att skydda och upprätthålla både en hög kvalitet på vatten och en god tillgång på vatten, i alla EU:s länder.
I domen från mark- och miljödomstolen ges dock Heidelberg undantag från just detta vattendirektiv.
Gunilla Högberg Björck planerar att lämna in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen i dag måndag, dock utan en komplett argumentation – i stället avser hon lämna in även en ansökan om anstånd, för att få lite mer tid på sig att sammanställa skälen för överklagan.
–Teoretiskt kan de säga nej till en sådan anståndsbegäran, men et aldrig hänt under alla de år jag har jobbat med sådana här frågor. Men om de gör det, ja då får jag jobba som attan sista dygnen, säger Gunilla Högberg Björck.
I dag måndag ska frågan om överklagan upp på Gotlands regionstyrelses sammanträde; dock är ärendet bara inskrivet som en informationspunkt i handlingarna, vilket innebär att några formella beslut inte får tas. Som Horisont berättade i fredags, anser dock inte vare sig tjänstemannen Anders Lindholm, handläggare och regionens sakkunnige i frågan, eller regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin att regionen ska överklaga.
Sista dagen att lämna in en överklagan till domstolen är på onsdag i denna vecka.
— — —
Lär mer:
Region Gotland nöjd med kalkdomen (Horisont 23 maj 2025)
Heidelbergs tillstånd kan försvåra för Nordkalk (Horisont 21 maj 2025)
"Komplext – 30 år är svårt att överblicka" (Horisont 12 maj 20252)
Heidelberg får tillstånd för brytning i 30 år (Horisont 7 maj 2025)
Läs också:
Rikligt med kompletteringar i Heidelberg-målet (Horisont 12 mars 2025)
Förhandlingar i domstol avslulade – fortsätter skriftligt (Horisont 31 januari 2025)
RG: ”Domstolen bryter mot försiktighetsprincip” (Horisont 29 januari 2025)
Domstolen besökte Heidelbergs marker på norr (Horisont 23 januari 2025)
Nu ska brytningen upp till prövning (Horisont 21 januari 2025)
Fem överklagar Nordkalks tillstånd (Horisont 16 januari 2025)
Nordkalk får bryta sten i 30 år till (Horisont 23 december 2024)
Nu avgörs Nordkalks ansökan om fortsatt brytning (Horisont 23 oktober 2024)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.