Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Demonstranter mötte politiker efter beslutet

Text Christer Bjöhle Foto Christer Bjöhle Publicerad: 2025-05-26

Demonstranter mötte politiker efter beslutet

Bilden ovan: Ett 40-tal demonstranter hade samlats utanför entrén till Rådhuset på Visborg, för att invänta politikerna i regionstyrelsen. Foto Christer Bjöhle. 

 

Utanför demonstrerade ett 40-tal människor – inomhus var beslutet redan taget. Region Gotland kommer inte att överklaga Heidelbergs 30-åriga brytningstillstånd. 

Lunchpausen i dagens regionstyrelsesammanträde var på papperet satt till klockan 12. Redan runt en halvtimme innan började människor samlas utanför ingången till Rådhuset, regionens huvudbyggnad på Visborg där mötet hölls. Det dröjde dock nästan en timme efter utsatt tid, innan ett mindre antal politiker valde att komma ut genom huvudentrén.

Ett av ärendena på dagens möte var Heidelberg Materials 30-åriga tillstånd att bryta sten i Filehajdar, vilket mark- och miljödomstolen beslutade om för ett par veckor sedan. Som Horisont berättade i fredags, har regionen sedan tidigare varit inne på spåret att inte överklaga domen – och det var det detta som låg till grund för den spontant sammankallade demonstration som samlade ett 40-tal gotlänningar till Visborg.

Med slagord som "Överklaga domen" och "Varje droppe räknas" – det sistnämnda för övrigt parafraserat av regionens egna uttalanden kring risken för vattenbrist i sommar – protesterade församlingen mot att regionen väljer att inte dra fallet vidare. Ett och annat "Fegis!" skanderades också, riktat till de politiker ur majoriteten som valde att komma ut men inte stanna och svara på frågor.

 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet talade för en överklagan på mötet, men röstades ned av majoriteten.

–Vi tycker att regionen har haft ett för smalt perspektiv redan från början; sedan har man fått en del gehör från Heidelberg under processens gång, och då finns det i slutändan inte mycket kvar att klaga på. Det här är en viktig fråga och Region Gotland borde ha varit en mer aktiv part i det här, resonerar Vänsterpartiets Saga Carlgren.

–Hade regionen haft ett annat förhållningssätt från början, hade vi aldrig hamnat i det här läget, menar Maya Arfvidson, Miljöpartiet.

Ärendet lades till ganska sent i dagordningen inför dagens sammanträde, först som en informationspunkt.

Annons Annons

Men på mötet gjordes ändå ärendet om till ett beslutsärende, och när regionstyrelseförsamlingen efter en förhållandevis lång debatt och information gick till beslut röstade Vänsterpartiet och Miljöpartiet för en överklagan. Övriga röstade emot.

–Vi är besvikna på de övriga partierna som bara sätter sitt hopp till att andra myndigheter eventuellt ska överklaga, men som inte vill göra det själva, säger MP:s Micke Seid.

Samtidigt hyllade både MP:s och V:s regionstyrelseledamöter de samlade demonstranterna för deras engagemang i frågan.

–Det är ju fantastiskt med så här aktiva medborgare; det borde vi ha fler av i fler frågor, säger Saga Carlgren om demonstrationen.

 

Den enda ur majoriteten som bemötte demonstranterna på Visborg var socialdemokraten Oscar Lindster, som blev rätt hårt ansatt men som tålmodigt svara på frågor och försökte förklara hur hans parti resonerat.

–Det är inte Region Gotland som ger tillstånd till brytning, och det är inte Region Gotland som bedömer att bolagets åtgärder är tillräckliga. Det är domstolen. Vi anser att vi har fått gehör för alla våra krav utom ett och det gäller enskilda brunnar utanför påverkansområdet, förklarade han och möttes då genast av ifrågasättanden om att då borde väl just denna punkt överklagas.

–Vi har, med hjälp av våra jurister, bedömt att sannolikheten att vi skulle få igenom en sådan överklagan är mycket liten, säger Oscar Lindster.

–Förjävligt. Om något är det minsta viktigt så ska man inte chansa, säger Leif Pettersson, en av de församlade demonstranterna, och syftar på vattnets betydelse och brytningens påverkan på detsamma.

På onsdag är sista dagen att lämna in en överklagan av mark- och miljödomstolens beslut. Som Horisont redan har berättat, har Urbergsgruppens och markägaren Karin Mårtenssons ombud, miljöjuristen Gunilla Högberg Björck, lämnat in en överklagan. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har ännu inte tagit beslut.

— — —

Lär mer: 

Miljöjuristen går emot domstolen (Horisont 26 maj 2025)

Region Gotland nöjd med kalkdomen (Horisont 23 maj 2025)

Heidelbergs tillstånd kan försvåra för Nordkalk (Horisont 21 maj 2025)

"Komplext – 30 år är svårt att överblicka" (Horisont 12 maj 20252)

Heidelberg får tillstånd för brytning i 30 år (Horisont 7 maj 2025)

Läs också: 

Rikligt med kompletteringar i Heidelberg-målet (Horisont 12 mars 2025)

Förhandlingar i domstol avslulade – fortsätter skriftligt (Horisont 31 januari 2025)

RG: ”Domstolen bryter mot försiktighetsprincip” (Horisont 29 januari 2025)

Domstolen besökte Heidelbergs marker på norr (Horisont 23 januari 2025)

Nu ska brytningen upp till prövning (Horisont 21 januari 2025)

Fem överklagar Nordkalks tillstånd (Horisont 16 januari 2025)

Nordkalk får bryta sten i 30 år till (Horisont 23 december 2024)

Nu avgörs Nordkalks ansökan om fortsatt brytning  (Horisont 23 oktober 2024)

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2025