En anställd inom hemtjänsten på Gotland anklagas för sexuella övergrepp och för att ha haft en relation med en brukare.
Efter en lex Sarah-anmälan tidigare i vår, gör nu Region Gotland ytterligare tre lex Sarah-anmälningar.
Under våren 2025 uppdagades det att en anställd inom hemtjänsten på Gotland ska ha utsatt brukare för någon form av sexuella övergrepp. Först framkom uppgifter från en brukare, sedan ytterligare uppgifter från tre andra brukare.
Det gjordes också en polisanmälan, och Region Gotland inledde en egen utredning som främst gick ut på huruvida den anställde skulle kunna behålla sitt jobb. Under tiden utredning pågick stängdes personen av från sin tjänst, fast med bibehållen lön. Polisutredningen lades sedermera ned, med motiveringen att brott inte gick att styrka.
Nu meddelar Region Gotlands socialförvaltning att man lämnat in ytterligare tre lex Sarah-anmälningar till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gällande samma anställda som utreddes i våras. Alla tre anmälningarna handlar om händelser där brukare "upplevt ett obehagligt och otryggt bemötande från en anställd", skriver regionen i ett pressmeddelande.
De utsatta brukarna beskriver det inträffade som sexuella övergrepp, och det är en och samma anställda som anklagelserna riktas mot – samma anställda som i våras utreddes efter liknande anklagelser.
En av de tre nya anmälningarna handlar om att en annan medarbetare berättat att en brukare berättat om hur en annan anställd vid flera tillfällen "varit närgången" mot brukaren i fråga. Detta ska ha skett under hösten 2024. "Det gjordes under hösten varken någon skriftlig eller muntlig rapport om avvikelse, då man i stunden bedömde att informationen inte var så pass allvarlig att man behövde informera enhetschef", skriver regionen om händelsen.
Det har framkommit att händelsen fått konsekvenser för brukaren i fråga, genom att denne känt sig orolig och mått dåligt efter det inträffade.
Den andra anmälan handlar om hur en anställd i januari 2025, i samband med samtal om de nyligen upptäckta avvikelserna, dragit sig till minnes en händelse från ett år bakåt i tiden, i januari 2024. Då hade en brukare berättat om hur hen upplevde att inviter av sexuell natur från en hemtjänstanställd. Brukaren sade ifrån.
Det skrevs ingen avvikelserapport vid tillfället, däremot togs ett beslut inom hemtjänsten att den anklagade anställde inte skulle besöka den aktuella brukaren något mer.
"Det inträffade är att betrakta som ett allvarligt missförhållande och en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande", skriver regionen, som också konstaterar att "utredningen visar att rutiner som finns för avvikelser, inte har följts trots utbildningsinsatser".
Den tredje anmälan som nu gjorts gäller även den en händelse som återberättades i januari 2025 men som utspelade sig under 2024. En medarbetare berättar då att förra sommaren hade en brukare berättat om hur hen haft en sexuell relation med en anställd, och att brukaren velat avsluta relationen.
Utredningen visade att flera personer inom verksamheten har hört talas om relationen mellan brukaren och den anställde. Det har också framkommit att brukaren känt sig orolig och rädd av situationen. Inte heller denna händelse rapporterades vidare.
De tre händelserna har lett till tre nya separata, men sammankopplade, lex Sarah-anmälningar. Alla händelser rör en och samma anställda.
Det inträffade har också lett till att hemtjänstorganisationen på Gotland har tagit fram nya handlingsplaner och rutiner för hur liknande eller andra händelser inte ska kunna inträffa igen utan att uppmärksammas.
"Vi ser mycket allvarligt på ärendena. Dels berättelserna från brukarna, dels att vi trots utbildningar och tydliga rutiner kring avvikelser brast i att rapportera brukarnas berättelser", säger Magnus Björk, chef för Region Gotlands hemtjänst, i ett pressmeddelande.
"Vi har fått information om det här och det är ytterst allvarligt. Vårt ansvar som politiker är nu att se till så att verksamheten lägger fokus på att alla i hemtjänsten ska känna sig trygga", säger socialnämndens ordförande Håkan Ericsson i samma PM.
Sedan den anställde stängdes av i samband med de tidigare utredningarna, har personen nu också fått lämna sin tjänst inom regionens hemtjänst. "I samförstånd", enligt regionens pressmeddelande.
Läs mer:
Våldtäktsmisstanke inom hemtjänsten läggs ned (Horisont 18 mars 2025)
Hemtjänstanställd misstänkt för sexuella övergrepp (Horisont 14 mars 2025)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.