Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Cirkeln sluts – urin blir gödsel till ölproduktion

Text Christer Bjöhle Foto Christer Bjöhle (bryggeriet) & Niklas Storm/pressbild SLU Publicerad: 2025-04-30

Cirkeln sluts – urin blir gödsel till ölproduktion

Urin från öldrickande valborgsfirare i Uppsala kommer omvandlas till gödsel som sedan används vid odling av kornmalt – som i sin tur blir till öl på Gotland. 

"Ett kretslopp från toalett till bord", beskriver professorn bakom projektet. 

Att öl blir till urin som används i produktionen av ny öl, kan tyckas vara en skämtsam beskrivning av ett kretslopp. Men detta är ett kretslopp som också är en verklighet tack vare ett forskarlag vid SLU, Statens lantbruksuniversitet, i Uppsala. Projektet drivs sedan tre år tillbaka under ledning av Björn Vinnerås, professor i kretsloppsteknik.

Forskarlaget arbetar med att extrahera vattnet ur urin och sedan torka och ta hand om de näringsrika ämnen som urin innehåller. Av detta tillverkas sedan gödsel, som används vid odling av kornmalt – som i sin tur används av Gotlands bryggeri i produktionen av öl vid deras anläggning i Visby innerstad.

–Generellt sett jobbar vi hela tiden med cirkularitet och med att minska vår miljöpåverkan. En annan viktig aspekt i detta är det geopolitiska läget; knappt något av den konstgödsel som används i Sverige är producerad här, så det här är också intressant ur ett självförsörjningsperspektiv, säger Johan Spendrup, vd för Gotlands bryggeri, till Horisont.

Gotlands bryggeris bryggmästare Johannes Obermeier är den som ansvarar för projektet från bryggeriets sida. Han ser det också som en självklar utveckling och ett sätt att både hålla nere miljöpåverkan och öka självförsörjningen:

–Jag har alltid tyckt att ur ett hållbarhetsperspektiv så är det självklart. Jag är uppväxt på landet, där man har spridit djurgödsel på åkrarna i alla tider, berättar Johannes Obermeier.

 

Helgens mål för det SLU-baserade projektet är att samla in 20 000 liter urin under valborgsfirandet i Uppsala, berättade professor Björn Vinnerås i radioprogrammet P4 Extra under tisdagseftermiddagen. Detta görs med hjälp av speciellt framtagna "kissamajor", en variant av de portabla toaletter som går under namnet bajamajor. Kissamajorna är dock, som namnet antyder, enbart till för att kissa i, inte utföra andra toalettbehov.

Annons Annons

Till skillnad från traditionella urinoarer där kissaren står upp, kan en kissamaja-besökare också sitta ned, vilket gör att både män och kvinnor kan bidra till urininsamlingen.

Om målsättningen 20 000 liter urin uppfylls, kommer det att ge cirka 800 kilo gödsel, enligt Sveriges Radio.

Insamling av urin görs dock inte enbart under valborg; målsättningen är 100 000 liter insamlad urin på årsbasis. Professor Björn Vinnerås berättar i radiointervjun att om all urin i Sverige skulle samlas in skulle det teoretiskt kunna ersätta en tredjedel av all den konstgödsel som används i Sverige.

"Det minskar miljöpåverkan, både från gödseltillverkningen och från utsläppen från reningsverken", säger han. "Den här gödseln fungerar precis lika bra som konstgödsel och det skulle bli en bättre miljöeffekt, men det gäller att det skalas upp, till mer än tio kissamajor under valborg."

 

Gotlands bryggeri är sist i kedjan i projektet och har till uppgift att verifiera att gödseln fungerar som den ska och att kornmalten som odlas med hjälp uringödsel håller samma höga kvalitet som kornmalt odlad med hjälp av konventionell gödsel. Och det tycks den göra.

Än så länge har försök gjorts i mindre skala, men Johannes Obermeier är trygg i att gödsel producerat av mänskligt urin fungerar som vilken gödsel som helst.

–Vår del i projektet är att verifiera att det inte är någon skillnad att använda den här gödseln eller någon annan gödsel. Och det har det hittills inte varit; kornets bryggkvalitet är oförändrad. Men vi vill testa i stor skala också, för att vara säkra, säger Johannes Obermeier.

–Hela grejen går ut på att det inte ska vara någon skillnad, att man lika gärna kan använda den här gödseln som att sprida skit från grisarna eller konstgödsel producerad i Ukraina eller Ryssland.

Ölbryggning pågår med den aktuella kornmalten, men ännu är den ölen inte färdigproducerad eller ute till försäljning.

–Än så länge är det på experimentstadiet, så det finns ingen öl på marknaden ännu, säger Johan Spendrup, som inte tror att konsumenterna kommer att dra sig från att köpa öl som består av ingredienser framodlade med hjälp av gödsel från människourin.

–Nej, gödsel, framför allt spillningsgödsel från djur, har ju används i tusentals år på väldigt många olika sätt, så det här borde inte vara några konstigheter. Det som används är ju näringsämnena.

 

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2025