Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Brandmästarens tips inför Valborgselden

Text Christer Bjöhle Publicerad för 4 timmar sedan

Det är torrt i markerna på Gotland – men något eldningsförbud är inte att vänta i Valborg. Räddningstjänstens brandmästare manar dock till stor försiktighet. 

Det är torrt på Gotland, och SMHI har i flera dagar varnat för stor brandrisk på ön. Men något eldningsförbud har inte införts, däremot en avrådan att elda. Om läget skulle förändras, exempelvis om vindarna tilltar kraftigt under eftermiddagen eller kvällen – då kan räddningstjänsten med kort varsel införa eldningsförbud inför kvällens valborgsfirande.

–Men som prognoserna ser ut nu, så blir det inget förbud, säger Henrik Johansson, brandmästare på räddningstjänsten i Visby, till Horisont på eftermiddagen dagen före Valborgsmässoafton.

 

Att iaktta försiktighet är alltid en självklarhet för den som ska elda, men Henrik Johansson vill under rådande omständigheter lyfta ett extra varningens finger till alla dem som har för avsikt att tända en valborgseld i kväll.

–Var förberedd; ha vatten redo och även några krattor eller räfsor. Om elden sprider sig i gräs eller liknande, är en kratta eller räfsa bra att ha att raka ut elden med, säger brandmästaren.

–Givetvis måste du ha en mobiltelefon till hands, och du måste också veta var du är. Om du skulle behöva ringa 112 kan du behöva en adress, en vägbeskrivning till platsen, eller koordinater.

Henrik Johansson uppmanar också den som tänker elda att kolla prognoserna för vindriktningen; om vinden visar sig ligga på ordentligt åt "fel" håll, som in mot ett stugområde eller något annat där det finns mycket som kan ta sig om ett gnistregn driver åt det hållet, måste man kunna ta beslutet att ställa in elden.

–Eller flytta brasan, kanske ned mot en strand eller ut på ett öppnare område. Men om den då hamnar på en annan persons mark måste den markägaren godkänna det, säger Henrik Johansson, som också poängterar att man helst bara ska elda torra grenar och ris – förstås inte miljöfarligt avfall men inte heller löv.

–Löv kan orsaka gnistor, men framför allt blir det ofta mycket rök. Röken blir inte direkt varm så den stiger inte särskilt mycket, vilket gör att folk står och hostar och grannens tvätt luktar rök.

 

Om eldning sker på privat mark måste markägaren alltid tillfrågas; om eldning sker på allmän mark ska tillstånd för valborgseld sökas hos polisen.

Rent juridiskt är det alltid den som tänder elden som också är ansvarig för den. Det innebär ansvar medan det brinner, men också efter att elden brunnit ut. Det är inte alls ovanligt att valborgseldar blossar upp långt efteråt, när alla trott att elden slocknat helt.

–De flesta sköter sig mycket bra, och vi har väldigt sällan mycket att göra på valborgskvällen.

Annons Annons

Däremot kan vi få åka ut till eldar som tar sig på nytt någon dag senare – glödhärden i en brasa kan ligga i flera dagar, säger brandmästare Henrik Johansson.

 

Enligt en sammanställning som nyhetssajten helagotland.se gjort, planeras i kväll Valborgsmässoeldar på över 30 platser över hela ön från norr till söder, från Fårö till Vamlingbo.

SMHI varnar för stor eller rentav mycket stor risk för brand i skog och mark på Gotland under Valborgsmässoafton. "Risken för bränder i skog och mark är under onsdagen stor eller mycket stor. Skogsbrand kan lätt uppstå på grund av till exempel eldning", skriver myndigheten. SMHI varnar samtidigt för risk för vattenbrist på Gotland på grund av låga flöden i bäckar och åar.

Temperaturen på Gotland ligger på 10–15 grader under dagen och eftermiddagen, men sjunker till 6-8 grader vid 20-tiden. Vindarna blir enligt prognosen mestadels nordliga, upp till sju sekundmeter dagtid men sjunkande till ett par, tre meter i sekunden på kvällen – dock något mer i byarna.

Ute på Östersjön råder kulingvarning med vindar på 14-17 meter i sekunden, enligt SMHI.

— — —

FAKTA/ Brandmästarens råd inför Valborgsmässoeldandet: 

* Ha vatten tillgängligt på platsen innan du tänder – om elden sprider sig är det redan för sent att börja hämta vatten – och även krattor eller räfsor att kunna raka eld med om den sprider sig i låg vegetation. 

* Ha en laddad mobiltelefon med dig, och en adress, en vägbeskrivning eller koordinater till platsen. 

* Om man har en väldigt stor hög med ris som ska eldas kan det vara bättre att dela upp den i flera delar, som endera tänds samtidigt eller en och en. Glödhärden i en brasa glöder längre ju större brasan varit. 

* Ha minst en person, men helst flera personer, som har ett uttalat ansvar att hålla koll på elden, både medan den brinner och en god stund efteråt. Juridiskt är det alltid den som tänder på, som är ansvarig för elden. 

* Ha koll på vindriktningen innan du tänder – om det blåser för mycket, ställ in. Om det blåser åt fel håll – fundera på om det går att flytta brasan till en bättre plats. 

* Tillfråga alltid markägaren där brasan placeras.

* Elda bara torra grenar och ris, inte miljöfarligt avfall eller allmänt skräp, och inte heller löv.

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

 

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2025