Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Felaktigt använd CKD medges i Hästnäsväg

Text Christer Bjöhle Foto Tommy Söderlund Publicerad: 2025-04-28

Felaktigt använd CKD medges i Hästnäsväg

Miljö- och byggnämndens ordförande medger felaktig användning av det giftiga ämnet CKD i en väg i Hästnäs, men förnekar kännedom om att det använts på andra platser – trots Horisonts avslöjande om att CKD finns i kryssningskajen i Visby.

I dag ställs han till svars på regionfullmäktigesammanträdet.

Som Horisont berättat i flera artiklar tidigare, har så kallat CKD med höga halter tungmetaller använts i en väg i Hästnäs norr om Visby.

CKD är en restprodukt från cementtillverkningen vid Heidelbergs fabrik i Slite; under vissa omständigheter – om det blandas ut med rätt mängd cement innan användning – är materialet godkänt att använda vid olika byggnationer och konstruktioner, men vid vägen i Hästnäs tycks de omständigheterna inte ha varit uppfyllda, utan ouppblandad CKD användes direkt i marken. Det råder också oklarheter kring varför vägen förstärkts med det aktuella materialet, eftersom någon beställning av detta inte gjorts av de som äger vägen och bor i närheten, eller av Region Gotland.

För en tid sedan ställde Miljöpartiets Maya Arfvidson en interpellation till Andreas Unger (M), ordförande i miljö- och byggnämnden, bland annat om hur Ungers nämnd hanterar ärendet och hur liknande fall ska kunna undvikas i framtiden.

Han har tidigare inte velat föregå den formella gången och kommentera interpellationen, men i dag ska hans svar upp på bordet när regionfullmäktige har sitt sammanträde.

Horisont har tagit del av svaret.

Andreas Unger poängterar bland annat att nämnden följer ärendet noggrant, att man begärt in kompletterande uppgifter från den entreprenör som anlagt vägen och använt materialet, och att man också anmält vägförstärkningen som misstänkt miljöbrott men att åklagare valde att lägga ned ärendet.

Enligt Unger har också det bolag som, efter vad det verkar, på eget bevåg förstärkt den aktuella vägen med CKD medgivit att materialet inte använts på ett korrekt sätt:

"Vid en fältinspektion framkom att entreprenören på plats hade blandat CKD och cement. Enligt bolaget fick man avbryta utläggningen för att man grävde av en fiberkabel, och under denna väntetid började det regna.

Annons Annons

Detta menar bolaget är skälet till att CKD inte har kunnat behandlats korrekt, och därmed blev vägen inte lika hårdgjord som avsett", står det att läsa i Ungers svar.

I sin interpellation frågar Maya Arfvidson okså om det finns risk att CKD använts felaktigt även på andra ställen på Gotland, och Andreas Unger svarar då att "förvaltningen har ingen kännedom om att CKD använts på samma sätt på andra platser på Gotland".

Horisont kunde dock den 19 mars i år avslöja att CKD användes vid bygget av kryssningskajen i Visby, som fyllnadsmassa för att bygga upp kajen. Detta skrevs uttryckligen i en konsultrapport som skrevs i samband med att vattenprover togs på Hästnäs; där stod bland annat att läsa att "CKD utan inblandning av cement har i flera lager använts för att stabilisera kryssningskajen i Visby varefter en blandning av CKD/cement, Multicem, frästs in i det översta lagret."

När Horisont för en tid sedan tog upp detta med Andreas Unger var hans reaktion – trots formuleringen i rapporten – att det inte handlade om ren CKD, och han ifrågasatte hur konsulten kunnat veta eller ta prover eftersom kajen ligger på stängt område och någon provtagning inte är beställd.

Han medgav dock att det generellt är bekymmersamt om giftiga, avfallsklassade ämnen används i naturen:

–Om det är oegentligheter på gång är det rimligt att vi pratar om det, för det är förstås inte bra på något sätt, sade han då.

I dag håller regionfullmäktige sitt aprilsammanträde; Maya Arfvidsons interpellation och Andreas Ungers svar finns med på dagordningen.

 

— — —

Läs mer: 

"Flera lager" CKD i kryssningskajen (Horisont 19 mars 2025)

PREMIUM: "Viss påverkan på dricksvattnet finns" (Horisont 18 mars 2025)

PREMIUM: "Relevanta frågor – vi behöver kika vidare" (Horisont 14 mars 2025)

Stor oro för giftiga ämnen i vattnet (Horisont 13 mars 2025)

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2025