Allmänt

Förslag på ny GGN-bana klart

TextChrister Bjöhle FotoSwecon/ Nordic Sport & Event (grundkarta & bansträckning); kompletteringar av Christer Bjöhle Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 72 (vinter-vår 2024)

Dela på FacebookDela på Twitter

Nu finns ett förslag på hur Gotland Grand Nationals nya bana ska se ut. Det blir – om förslaget godkänns – en 2,5 mil lång bana i Hejdeby och Bro, där hänsyn ska tas till allt från vattentäkter och naturreservat till nipsippor och flodkräftor.

Dessutom måste Slitevägen passeras två gånger.

Världens största endurotävling Gotland Grand National, GGN, kördes för 40:e och sista gången på Tofta skjutfält i höstas. Nu har Försvarsmakten, som äger skjutfältet, sagt stopp för fortsatt tävlande på deras mark eftersom man själv behöver hundraprocentig tillgång till skjutfältet. Samtidigt som det 40:e loppet genomfördes, jagade arrangören ny plats för kommande lopp – och valet föll snabbt på ett område i till största delen norra Hejdeby men också till viss del i södra änden av Bro socken. Markägarna i området, över 20 till antalet, har så här långt i processen sagt ja. Likaså flera andra instanser, som Region Gotland, Polismyndigheten och Trafikverket.

Men den nya banan ställer nya krav. På Tofta fanns inte mycket till naturvärden att ta hänsyn till, men där den nya banan ska gå finns både vattenskyddsområden, naturreservat och Natura 2000-områden, där finns skyddade arter som nipsippor och flodkräftor, och där finns fornlämningar.

–Det är stor skillnad mot Tofta skjutfält där GGN gått i 40 år och där det har gått fram stridsvagnar och bandvagnar, konstaterar Conny Bohlin, vd för GGN-arrangören Nordic Sport & Event, i en intervju med Sveriges Radio Gotland.

Men man tror sig nu ha hittat en bansträckning som kan fungera. Den är 2,5 mil lång – längre än banan på Tofta som varit runt två mil – och spåret man ritat in har en 30 meters marginal vilket möjliggör mindre justeringar för att kringgå eventuella hinder, exempelvis en tidigare okänd fornlämning eller annat som dyker upp.

–Vi ska inte gräva fram en bana utan vi ska använda den befintliga naturen, säger Conny Bohlin till SR.

Lite förenklat kan man säga att banan sträcker sig mellan två stenbrott, ett i väster som ägs av NCC och ett i öster som är privatägt. Däremellan finns bland annat både Hejdebys skjutbana och Bysarnas speedwaybana. En stor del av banan ligger norr om länsväg 147 (Visby–Slite) och söder om länsväg 148 (Visby–Fårösund). Men en del av sträckningen, och ”arenan”, området där mest publik förväntas befinna sig, ligger söder om länsväg 147 – vilket gör att tävlingen passerar Slitevägen på två platser intill varann, ett par kilometer väster om Hejdeby kyrka.

Alldeles söder om de västra delarna av bansträckningen ligger Ölbäcks naturreservat, och en bit längre i sydost i området finns Hejdebyhöjdens naturreservat.

Datum för GGN 2024 är satt till 24–26 oktober. I dagsläget är närmare 1000 deltagare redan anmälda.

— — —

I Horisont nr 72 (vinter-vår 2024) finns ett bildreportage från den 40:e och sista GGN-tävlingen på Tofta, samt en artikel om tävlingens både historia och framtid. Detta når du via något av alternativen nedan.

Om du är prenumerant och har registrerat dig för e-tidningstillgång kan du hoppa du direkt till e-tidningen.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 72 (vinter-vår 2024)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024