Idrott & fritid

Förstärkningar från Samoa och Serbien på väg till Ladies

TextChrister Bjöhle FotoPresbilder Fiba/Eurobasket Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

En 180 centimeter lång amerikansk-samoisk guard med rutin från högsta ligan i Australien och Spanien, och en 193 centimeters center från Serbien med erfarenheter från Tyskland och Sverige.

Där har ni spelarna som tabelljumbon Visby Ladies hoppas se som förstärkning efter nyår.

Med två bortfall inom loppet av en vecka – Hannah Henderson skadade sig och Parker Eseray tvingades lämna på grund av personliga skäl – stod Visby Ladies i november plötsligt i närmast akut behov av nya spelare. Många samtal senare för man nu dialog med tre utländska spelare, för att fylla två platser.

Horisont kan nu avslöja att klubben hoppas knyta till sig dels Lynn Leaupepe, en 180 centimeter lång guard/forward från Samoa som spelat i både Australien och Spanien, dels Kristina Arsenic, en 193 centimeter lång center som för ett par säsonger sedan spelade med Södertälje i damligan men som nu senast har spelat i Tyskland.

 

Lynn Leaupepe är född på Samoa men uppväxt i Kalifornien, USA. Hon spelade för high school-laget Camarillo High och universitetslaget California Polytechnic State University – hon lämnade Camarillo som den spelare i skolans historia som gjort flest poäng i en och samma match (40 poäng) och dessutom flest returer i en och samma match (24 returer), och när hon fyra år senare också lämnade Cal Poly, som universitetet kallas, gjorde hon det som universitetslagets bäste returtagare genom tiderna.

Därefter blev det spel i Australien, för regerande, trefaldiga mästarlaget Sunbury Jets, där hon snittade drygt 20 poäng per match. Under sin tid i Jets var hon också aktuell för det samoiska landslaget, men valde att tacka nej. Senaste säsongen har hon spelat i Spanien.

–Lynn har en annorlunda spelstil och jag tror hon både skulle tillföra mycket och göra våra andra spelare bättre, så jag håller alla tummar och tår, säger Visby Ladies pressansvarige Louie Söderberg.

 

Den andra spelaren som är näst intill klar är serbiska Kristina Arsenic, en 193 centimeter lång center som också spelat med det serbiska ungdomslandslaget. Hon är heller inte helt obekant för den svenska damligan – hon spelade med Södertälje för ett par år sedan, och gick sedan till Tyskland där hon hann med tio matcher innan hon ådrog sig en skada.

Nu är hon redo för spel igen och högst aktuell för Visby Ladies, som med tillförsikt ser fram emot spelaren som i så fall skulle bli en av de absolut längsta i ligan.

–Det är jättesvårt att hitta stora spelare, men hon vore en drömvärvning. Hon kommer inte att vinna skytteligan, men hon har alla de kvaliteter vi söker. Ofta måste man välja mellan centimeter och kvalitet, men i henne får vi båda, säger Louie Söderberg.

 

Utöver Leaupepe och Arsenic har Ladies en långt gången dialog med en tredje utomeuropeisk spelare. Men med två importer i laget redan, så kan bara två av de tre bli aktuella. Ingen av dem är i dagsläget bundna till andra lag, vilket gör att de inte innebär någon hög kostnad för Visby Ladies.

–Det är ett lyxproblem, att vi har tre spelare till två platser. Vi är egentligen överens med alla tre, det gäller mest att vi måste bestämma exakt vad vi söker, säger Louie Söderberg.

Visby Ladies inlett säsongen med nio raka förluster på lika många matcher. Lugnande är dock att inget lag trillar ur högsta serien den här säsongen. Laget ligger nu på sistaplats i tabellen; på söndag spelas sista matchen innan juluppehållet – då ställs Ladies mot nästjumbon Sjuhärad, som har åtta förluster och en vinst så här långt.

Första matchen efter juluppehållet spelas 7 januari; då finns förhoppningsvis två nya spelare på plats.

–Jag tror att alla i laget känner att vi inte riktigt har kunnat visa vad vi går för än, då vi bara spelat två matcher med fullt lag. Med nya spelare på plats kan laget få möjlighet att blomma ut på riktigt, säger Louie Söderberg.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024