Bild i ny kontext

Domkyrkan då och nu

TextTOMMY SÖDERLUND FotoTorsten och Joel Kvarnsmyr / Olivia Wittberg Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Visby domkyrka med omgivning. Svartvit bild från 1855

Det är ungefär 140 år mellan exponeringarna av bilderna, tagna från exakt samma position. Stora kapellets (tidigare kallat Swertingska) exteriöra utseende är den mest iögonfallande förändringen på Visby domkyrka. Den rundade barockinspirerade gaveln från 1761 försvann vid sekelskiftet när 1800-tal blev 1900-tal, efter att den gotländske arkitekten Häggs förslag att bygga om i engelsk nygotisk stil antogs. 1979–1985 renoverades kapellet och gjordes om till enskilt gudstjänstrum invändigt. Arkitekten bakom detta var Jerk Alton.

Visby domkyrka med omgivning 2022Visby domkyrka med omgivning. Svartvit bild från 1855

En annan förändring i innerstadsbilden syns på Klinten. Där kan man se att det som i dag är Översättarcentrums fastighet har fått brutet tak med takfönster. Den äldre bilden ovan är tagen av Olivia Wittberg, eller möjligen av någon av hennes anställda, och tiden är med all sannolikhet kring 1885. Vinkel och höjd från vilken bilden är tagen sammanfaller med platsen för den klockstapel som fanns på insidan av S:t Karins västra ruingavel. Tornet byggdes 1598, och efter många renoveringar tvingades till slut Riksantikvarieämbetet att riva det 1885, då risken för ras blev alltför överhängande.

Klockspelet, med två klockor, var till för att varna vid brand. Vid rivningen såldes den större av de två klockorna till Fågelfors kyrka, medan den mindre klockan skänktes till Vårdklockans kyrka på Adelsgatan i Visby.

Den nya bilden är tagen 2022 i ett samarbete mellan Torsten och Joel Kvarnsmyr och med hjälp av drönare, för en artikel i Historiska föreningens årsskrift GUSEM 2022.

Text och video: Tommy Söderlund

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024