TextTOMMY SÖDERLUND FotoTorsten och Joel Kvarnsmyr / Olivia Wittberg Publicerad
Dela på FacebookDela på Twitter
Det är ungefär 140 år mellan exponeringarna av bilderna, tagna från exakt samma position. Stora kapellets (tidigare kallat Swertingska) exteriöra utseende är den mest iögonfallande förändringen på Visby domkyrka. Den rundade barockinspirerade gaveln från 1761 försvann vid sekelskiftet när 1800-tal blev 1900-tal, efter att den gotländske arkitekten Häggs förslag att bygga om i engelsk nygotisk stil antogs. 1979–1985 renoverades kapellet och gjordes om till enskilt gudstjänstrum invändigt. Arkitekten bakom detta var Jerk Alton.
En annan förändring i innerstadsbilden syns på Klinten. Där kan man se att det som i dag är Översättarcentrums fastighet har fått brutet tak med takfönster. Den äldre bilden ovan är tagen av Olivia Wittberg, eller möjligen av någon av hennes anställda, och tiden är med all sannolikhet kring 1885. Vinkel och höjd från vilken bilden är tagen sammanfaller med platsen för den klockstapel som fanns på insidan av S:t Karins västra ruingavel. Tornet byggdes 1598, och efter många renoveringar tvingades till slut Riksantikvarieämbetet att riva det 1885, då risken för ras blev alltför överhängande.
Den nya bilden är tagen 2022 i ett samarbete mellan Torsten och Joel Kvarnsmyr och med hjälp av drönare, för en artikel i Historiska föreningens årsskrift GUSEM 2022.
Text och video: Tommy Söderlund
Annons