Idrott & fritid

Guldmakaren tillbaka i Sverige

TextCarl-Henrik Fridén FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nummer 66 (oktober-november)

Dela på FacebookDela på Twitter

En hockeyspelare sitter med full mundering på en bänk och tittar ut över isen

Tio säsonger i världens bästa liga. Men nu har Johan Larsson tackat nej till nytt NHL-spel. Han är tillbaka på svensk is där allting tog sin början för att leda och utvecklas i en ny roll.

Gävle 19 april 2012. 8 400 personer får nästan taket att lyfta på en fullsatt Läkerol Arena. Med 4–2 i den sjätte SM-finalen mot Skellefteå säkrar Brynäs klubbens 13:e hockeyguld, det första sedan 1999. Med två målgivande passningar i den avgörande finalen är Johan Larsson en av guldmakarna.

Fredag 13 maj 2022. Capitol One Arena i den amerikanska huvudstaden. Hemmalaget Washington Capitals förlorar med 4–3 mot Florida Panthers i den sjätte kvartsfinalen i Stanley Cup-slutspelet. Andraassisten till Washingtons 1–0-ledningsmål i andra perioden bokfördes på nummer 22: Johan Larsson, hans andra målgivande passning i sitt första slutspel under tio NHL-säsonger.

Tio år har gått mellan de två milstolparna i en av Gotlands främsta idrottskarriärer. Från svensk mästare till spel i Stanley Cup ganska precis ett decennium senare, har Johan Larsson tagit klivet från att vara ett av svensk ishockeys lovande framtidsnamn till att bli ett lika aktat namn i NHL som fullfjädrat fullblodsproffs. Efter en lång, och emellanåt brokig ska tilläggas, karriär på andra sidan Atlanten. Och det vid endast inte ens 30 år fyllda.

FEM MÅNADER EFTER förlusten i Washington är han så tillbaka i Gävle. Han har hunnit fira sin 30-årsdag i föräldrahemmet i Lau under den sedvanliga sommarvistelsen på ön för att några veckor senare vara tillbaka i Brynäs.

Ett rätt naturligt steg. Det menar han själv. Samtidigt med en del frågetecken efter Stanley Cup så sent som i våras med storstjärnor som Niklas Bäckström och megastjärnan Aleksandr Ovetjkin.

– Att ha spelat Stanley Cup är något man alltid har velat så klart. De matcherna är verkligen något speciellt. Det är mycket mer runt omkring, mer laddat i media och riktigt bra tryck på läktarna. Och så blir det lite hårdare hockey också. Ja, häftigt! säger Johan Larsson dagen innan bussturen till Oskarshamn och säsongens andra bortamatch i SHL.

– Nu blir det lite kortare ”road trips”.

Flyg över den amerikanska kontinenten med ibland flera dagar långa sejourer med bortamatcher, har nu ersatts av bussturer i SHL-Sverige.

– Visst är det bekvämt att flyga, speciellt när allt bara klickar. Man tjänar ju mycket tid också. Men jag gillar att åka buss, det är något annat och har sin charm. Man kommer tillsammans på ett annat sätt, förklarar han erfaret.

Nu var det inte längtan efter bussresor i ett höst- och vintermörkt Sverige som gjorde att han lämnade den mer glamorösa och välbetalda NHL-tillvaron med hela hockeyvärldens blickar på sig för att återvända till Gävle där allting tog sin början.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nummer 66 (oktober-november)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024