Folk

Ekvationen gick ihop i Fridhem

TextMaria Molin FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont Nummer 64 (juni-augusti)

Dela på FacebookDela på Twitter

En kvinna sitter i gräset och tittar åt sidan

Under vinjetten Folk besöker Horisont människor slumpmässigt i deras hem, i deras socken, i deras vardag. Utan att förvarna och utan att ha något speciellt mål med besöket. En solig majdag, med ögon känsliga för grönt, hälsar vi på ett arkitektpar vid Fridhem i Västerhejde.

Det bländande bleka vårljuset möter oss på parkeringen intill Fridhems pensionat, som under senare delen av 1800-talet var sommarresidens för prinsessan Eugénie. Vyn över himmel och hav öppnar sig som en målning där konstnären frossat i alla upptänkliga nyanser av grönt och blått och på stenstranden ser vi några få vandrare.

En av dem är Gabriel Colburn, som tagit en lunchpromenad tillsammans med sonen Linus. Nu ska han tillbaka till arbetet som arkitekt på Visbyark och sonen, som är förkyld och hemma från förskolan, springer före honom längs stigen upp från stranden. Gabriel har bråttom och då vi frågar om vi kan få en liten pratstund med honom ringer han till sin fru i hemmet dit de är på väg.

– Malin kan prata med er i stället, jag måste rusa, säger han med ett hastigt leende och vi följer med honom till huset bara ett hundratal meter därifrån.

DÄR STIGEN UPPHÖR och villaområdet tar vid står en skylt mitt bland pärlhyacinterna med texten ”Fridhemsplan” – men här är vi långt ifrån både Stockholm och Göteborg, som familjen flyttade från för knappt tre år sedan.

Malin Stengård kommer ut på verandan till det bruna trähuset, omringat av tulpaner som lyser upp rabatterna som facklor. Medan Linus cyklar omkring på tomten och hoppar på studsmattan berättar Malin att även hon är arkitekt och arbetar med om- och tillbyggnad, men också helt nya byggnader som sommarhus och villor, på Boman Restaurering i Visby.

Hon är uppvuxen i Fårösund och valde att återvända hem till ön efter 15 år i Göteborg, dit hon kom för att läsa sin utbildning i design med inriktningen inredningsarkitektur på HDK, Göteborgs universitet och där hon tog sin masterexamen i arkitektur på Chalmers. Det var under studierna som hon träffade sin blivande man.

– JAG TRODDE INTE att Gotland fanns med på kartan då vi letade efter ett nytt hem, eftersom Gabriel var en så inbiten göteborgare, men det var faktiskt han som hittade det här huset på nätet och visade mig. Läget nära stan och samtidigt med badrocksavstånd till stranden var idealiskt. Den perfekta kombinationen är en omöjlig ekvation att få ihop i Göteborg, då antingen priserna på strandnära tomter är skyhöga eller pendlingsavståndet stort, säger hon och tillägger:

– En annan fördel med att flytta tillbaka till ön är förstås att min familj och släkt finns här.

Som för många andra som flyttar till Gotland från en storstad är det lugnet och den omedelbara kontakten med naturen som lockar.

– Det småskaliga och att det är nära till allt i vardagen: jobb, skola och förskola, är verkligen välgörande för barnen och vi trivs jättebra allihop. I Göteborg jobbade jag främst med större projekt som tog lång tid att genomföra, men här får jag arbeta i mindre skala och se resultaten snabbare.

Har de funnit sitt drömhus nu, de två arkitekterna som ritar och planerar andras drömmar, eller hur ser det ut?

– Jag kan ibland drömma om en gammal kalkstensgård och vi båda tycker det skulle vara kul att någon gång bygga något helt nytt med miljövänliga materialval, men vi älskar verkligen läget här med närhet till stranden och bra promenadområden, så vi blir kvar.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont Nummer 64 (juni-augusti)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024