Allmänt

Hallå där…

TextFredrik Emdén Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

…Christer Bjöhle, chefredaktör på Horisont, som är nominerad till Årets journalist av Sveriges Tidskrifter.

I dag är det Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan, vilket betyder att det är dags för prisutdelning. Har du börjat fila på ditt tacktal ännu?
– Nej, det har jag inte. Visst vore det roligt att vinna, men just den biten har jag inte tänkt på. Om jag skulle jag vinna skulle jag lyfta fram kollektivet Horisont, vi är ju trots allt ett litet gäng som gör tidningen tillsammans, även om det är jag som är nominerad. Hade jag inte jobbat på Horisont hade jag inte haft möjlighet att få göra det jag gör, så en seger vore en seger för kollektivet.

För några år sedan var även Linnea Nilsson nominerad till samma pris medan hon jobbade på Horisont. Vad är det som gör att Horisonts journalister blir uppmärksammade?
– Dels är det väl att vi har hittat rätt personer helt enkelt, men så gör vi också en tidning som ingen annan gör, som möjliggör det längre och fördjupande berättandet. De som jobbar här får göra det som de är bra på. Det blir något annat när man gör ett magasin som kommer ut sällan än när man ska vara klar med sina artiklar varje dag klockan 16.

Att Sveriges Tidskrifter lyfter fram den journalistik som tidningen Horisont står för, vad betyder det?
– Mycket! Att det vi gör tilltalar en rikstäckande jury är ett bevis på att vi gör något viktigt, inte bara för Gotland, som är vårt bevakningsområde. Att den här sortens journalistik är uppmärksammad och uppskattad i hela landet.

Ja, när man berättar om Horisont för journalistkollegor på fastlandet får de nästan alltid något varmt och nästan nostalgiskt i blicken. Vad är det som gör Horisont så välansedd?
– Vi gör vårt eget magasin, vi bestämmer innehållet, vi gör våra egna journalistiska vinklar. Visst kan det ha sina fördelar att ingå i större koncerner, men då är man också toppstyrd på ett annat sätt och får kanske inte utlopp för det man vill göra på det sättet som vi får. Här bestämmer vi innehållet och går det bra så går allting tillbaka till verksamheten. Det finns något ursprungligt i det som är en väldig styrka, som jag tror att många längtar efter.

 

Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan, inklusive prisutdelning, pågår digitalt i dag onsdag 10 november 2021, kl 13:00–16:30. Evenemanget livesänds via Sveriges Tidskrifters hemsida, www.sverigestidskrifter.se. 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024