Gotlänning i världen

“Pandemin sätter fingret på vad som är viktigt”

TextFredrik Emdén Fotoprivat Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 58 (april-juni 2021)

Dela på FacebookDela på Twitter

De förverkligade en dröm men blev fast i lockdown. Jan och Helena Bjerkesjö betraktar världen från en tvårumslägenhet i sydvästra London. Och längtar till Ardre strand.

Drömmen om London föddes redan i slutet av 1970-talet, då Helena arbetade som barnflicka och pluggade mode i den brittiska huvudstaden. Jan och Helena hade nyligen träffats.

– Någon gång ska vi tillbaka hit, lovade de varandra.

Sedan följde ett halvt liv av utbildningar, jobb och barn. Bland annat tillbringade makarna Bjerkesjö ett decennium på Gotland, där Jan arbetade som redaktionschef på Gotlands Tidningar. Men 2018 dök möjligheten upp att damma av den gamla drömmen, då Helena fick tips om en ledig slöjd-lärartjänst på svenska skolan i Barnes i utkanten av London. Hon sökte den – och fick jobbet.

– Då var det inte så mycket att diskutera, det var bara att släppa det vi hade och flytta hit, säger hon knappt tre år senare via Zoom från den nya hem-staden.

Huset i Djursholm såldes. Helena sade upp sig från sitt jobb, medan Jan, som är frilansjournalist, kunde jobba ”varifrån som helst i världen”. De fyra barnen, som är mellan 27 och 38 år, hejade ivrigt på.

– De tyckte att vi var häftiga, ’kör!’ sade de. De har varit rörliga också, så det var inget märkvärdigt. De vill bara komma hit och hälsa på, säger Jan.

Något som de inte gjorde sig av med var huset i Stånga, som de kallar för sin ”basecamp”.

– Gotland är ju där barnen har vuxit upp, där har vi våra rötter och vi har alltid haft kvar en bostad. Och det är dit vi kommer återvända när vi flyttar hem, säger Helena.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 58 (april-juni 2021)

Köp Horisont digitalt eller i pappersform!

Horisont kostar 89 kr och betalning sker helst via swish, annars faktura. Om du vill ha papperstidningen skickad till dig tillkommer porto (40 kr); den digitala versionen skickas som pdf via mejl.

Köp magasinet hos våra återförsäljare

Du kan också köpa magasinet i papper via någon av våra återförsäljare.

Vill du prenumerera på nyhetsmagasinet Horisont?

Du får sex nummer hemskickade under det närmaste året. Pris 549 kr, betalning via swish eller faktura.

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: H Press AB
Lummelunda Nyhamnsvägen 30
621 71 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2021