Berättat

”Jag minns farmor Hildurs snälla händer”

TextMaria Molin FotoSveds Signe Söderlund & privat Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 58 (april-juni 2021)

Dela på FacebookDela på Twitter

Genom hantverket berättar formgivaren och läderkonstnären Amalia Ericsson sin farmor Hildurs och farfar Johns historia, fylld av kärlek och hårt arbete. I hennes händer omvandlas en uttjänt skinnjacka till en kudde – formad, sydd och stoppad av minnen. Berättelser att vila huvudet mot.

För två vårar sedan flyttade Amalia Ericsson in i Stenkumlas gamla lärarbostad från 1950 tillsammans med sambon Fredrik, sonen Sigge, dottern Svea och dvärgpudeln Jonnie. Enligt grannar skulle det från början byggas två hus här, ett för rektorn och ett för lärarinnan. Men planerna ändrades när de blev förälskade i varandra. Många decennier senare ska tomten nu få sitt andra hus, grunden är lagd, det gotländska kärnfuruvirket på väg och till hösten flyttar Amalia in sin ateljé här. En ny plats att skapa på, i fågelkvittrets och kyrkklockans närhet, och med återbruk och hållbarhet som ledmotiv.

”Jag minns farmor Hildurs snälla händer. Hon kallade dem så när de gjorde som hon ville, när hantverket fanns i händerna. Det är i hennes anda jag arbetar i dag och det är under hennes tak jag samlar historier. Hon var allt jag vill vara: tålmodig, givmild, hjärtlig, lugn och trygg. Hon var en så självklar person för mig, med stark närvaro och pondus. Som liten brukade farmor leka med självaste Astrid Lindgren och jag har fått berättat för mig att hon var en rolig och påhittig lekkamrat, orädd för det mesta, som att hoppa från höskullen. Farmor och farfar fick 13 barn och min pappa Sölve var näst yngst. När farfar dog fick farmor ta hand om alla barnen själv och de äldsta fick hjälpa till på bondgården i den småländska byn Flaka.

När jag startade mitt företag Hildur2John var det för att förändra mitt liv, utan att veta vart det skulle leda, vad jag skulle skapa eller hur. Det enda jag visste var att jag ville berätta. Berätta att livet är svårt och samtidigt alldeles fantastiskt. Därför bestämde jag från första stund att i det jag skapar ska min syster Josefinas livskraft glittra, min pappa Sölves finurlighet ta plats och omfamnas av min farmor Hildurs omtänksamhet och kärleken mellan henne och farfar John.”

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 58 (april-juni 2021)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024