Mordet på Wisby hotell

Asiatisk forskning kan hjälpa mordutredning

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 57 (januari-mars 2021)

Dela på FacebookDela på Twitter

En helt ny och hittills oprövad teknik kan ge polisen nya DNA-spår från den eller de personer som 1996 slog ihjäl en nattportier på Wisby hotell. Utredarna väntar nu på svar från ett forskningslaboratorium i Asien.

Utredarna inom Stockholms-polisens kallafallgrupp, på vars bord utredningen av mordet på Wisby hotell ligger sedan flera år tillbaka, har under senare tid låtit genomföra en så kallad familjesökning (vilket Horisont rapporterat löpande om, senast i september-oktober-numret 2020). Detta förde dock inte utredningen framåt. Hoppet sattes sedan till släktforskning inom ramen för mordutredning i samband med att just denna metod framgångsrikt ledde till att en gärningsman kunde gripas och fällas för dubbelmordet i Linköping 2004.

Men även om metoden skulle komma att användas bredare inom polisen – utredningen i Linköping var ett pilotfall – så finns det från mordplatsen på Wisby hotell ännu för lite DNA kvar att undersöka, så någon släktforskning är inte möjlig i nuläget.

Men det kan bli ändring på det.

Under sensommaren 2020 skickade kallafallgruppen iväg nytt material, till ett laboratorium i Asien. Det handlar om en ny teknik att utvinna DNA ut material, och det som skickats in är alltså inte det DNA som säkrats och undersökts hittills – utan annat material, där polisen hoppas att mer, hittills oupptäckt DNA ska kunna hittas.

–Det är en alldeles ny teknik som än så länge bara befinner sig på forskningsstadiet. En variant av en DNA-teknik, kan man säga, berättar kallafallgruppens talesperson, utredaren Thomas Nordström, för Horisont.

–Det vi har skickat in är ett annat material, där vi tidigare inte hittat något DNA-spår men där vi nu hoppas kunna utvinna DNA med den här nya tekniken.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 57 (januari-mars 2021)

Köp Horisont digitalt eller i pappersform!

Horisont kostar 89 kr och betalning sker helst via swish, annars faktura. Om du vill ha papperstidningen skickad till dig tillkommer porto (40 kr); den digitala versionen skickas som pdf via mejl.

Köp magasinet hos våra återförsäljare

Du kan också köpa magasinet i papper via någon av våra återförsäljare.

Vill du prenumerera på nyhetsmagasinet Horisont?

Du får sex nummer hemskickade under det närmaste året. Pris 549 kr, betalning via swish eller faktura.

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: H Press AB
Lummelunda Nyhamnsvägen 30
621 71 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2021