Corona

”Sommaren – kanske blir den dräglig”

TextChrister Bjöhle FotoSveds Signe Söderlund & Christer Bjöhle Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont Christer Bjöhle

Dela på FacebookDela på Twitter

Namn: Mattias Nordberg och Ann-Sofie Selling
Ålder: 49 och 47 år
Gör: äger och driver Creperiet Mat & Logi i Visby, Stockholm och i Åre
Bor: båda i Visby

Lördagen den 21 mars:
Inne på populära Creperiet, som precis har öppnat för dagen, står delägaren och kökschefen Ann-Sofie Selling och viker ihop kartonger för hämtmat tillsammans med kollegan Pernilla Öfvergård. Som så många andra restauranger har Creperiet börjat med take-away, och just den försäljningen har många kunder visat stort intresse för – även om det fortfarande är tillåtet att äta i restaurangen också.
– Man får sätta sig var man vill, och vi har dessutom balkongen öppen. Förhoppningsvis kan vi snart också sätta upp uteserveringen på framsidan, säger Ann-Sofie Selling.

Creperiet finns också i både Stockholm och Åre, något som gett ägarna en bredare bild av vad som komma skall.
– I Stockholm har försäljningen minskat med 70 procent, i Åre är det än så länge oförändrat. Här i Visby har vi tappat ungefär 50 procent än så länge, men jag tror att det läge vi ser i Stockholm redan nu kommer att komma hit också. Och även till Åre, resonerar Ann-Sofie Selling.
– Men än så länge kör vi på, vi avskedar ingen.

Beslutet att behålla personalstyrkan intakt bygger inte bara på hänsyn gentemot de anställda, utan är också betydande för verksamheten, menar Jessica Petersen, som förbereder i köket inför lunchgästernas ankomst.
– Om vi drabbas av sjukdom bland personalen, så måste vi ju ha andra som kan kliva in i stället, säger hon.
– Man kan ju hoppas att det här leder till att människor i sommar väljer ”hem-semester”, att tillbringa sin semester hemma i stället för att resa bort. Det skulle ju gynna de lokala företagen, resonerar Jessica Petersen.

Torsdagen den 30 april:
Valborgshelgen är av tradition en hektisk tid på Creperiet i Visby. Men i år, dagen före valborgsmässoafton, är restaurangen helt tom, så när som på ett mindre sällskap vid ett bord i ena hörnet. Delägaren Mattias Nordberg hoppas på gäster under eftermiddagen och går omkring och tänder stearinljusen på borden.
– Det här är första gången på 14 år som vi inte har en enda bokning på valborg. Den här perioden brukar vara ansträngd, med alla schema- och personalfrågor inför sommaren, men nu är det lugnt, konstaterar han och slår sig ned på en stol.

Av de tre restauranger som drivs i Creperiets regi, i Visby, Stockholm och Åre, är det just nu i Stockholm det är som mest stiltje.
– Där har folk gått och gömt sig helt. Här är ändå människor ute.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont Christer Bjöhle

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024