Corona

”Jag har bestämt att vi ska finnas i 100 år till”

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 54 (juli-augusti 2020)

Dela på FacebookDela på Twitter

Namn: Roland Salemark
Ålder: 58 år
Gör: Bokhandlare på Wessman & Pettersson, Visby innerstad
Bor:
i Visby


Lördag 21 mars 2020:

Bokhandeln Wessman och Pettersson på Adelsgatan har tappat 40 procent av sin försäljning i mitten av mars, jämfört med samma period under ett normalår. Samtidigt är det just den här tiden på året – mellan bokrean i februari-mars och sommaren, med avbrott för en ökning kring påsken – som är den sämsta, även under helt normala förhållanden.
– Vi klarade i alla fall av ruschen kring bokrean, och även releasen av Marie Nilsson Linds bok om Josefin. Nu är vi ändå inne i en lugnare period då våra försäljningssiffror är relativt låga, men det här får inte fortgå hur länge som helst, resonerar Roland Salemark, som driver bokhandeln.

Bokhandeln saluför förvisso den typ av produkter som många har mer tid för nu om man tvingas, eller väljer att, vara hemma mer än normalt. Samtidigt är bokhandelns primära kunder äldre, och det är ju just de äldre som i stor utsträckning håller sig borta från offentliga miljöer i dessa tider.
– Börjar det inte repa sig i maj, så kommer jag att få ont i magen. Och sommaren är A och O för vår överlevnad, säger Roland Salemark om marginalerna och oron för virusets konsekvenser.
– Jag tänker också på alla på Gotland som hyr ut sina bostäder om somrarna. Det som de drar in på uthyrningen är ju pengar som de i sin tur normalt kan spendera i butiker, restauranger och andra verksamheter inom det gotländska näringslivet. Så det blir helt klart problem för alla om det här håller i sig.

Men, han är trots allt inte jätteorolig. Inte än, även om butiken för stunden gapar tom.
– Ja, som du ser, det är ju tomt här nu. Men om det nu ändå ska komma ett virus, så är det bra att det är nu det sker och inte senare.


Torsdag 30 april 2020:

Drygt en månad efter det första besöket gör vi ett nytt. Bokhandeln är tom på kunder, även denna gång. Bakom disken är två personer i tjänst, förutom Roland Salemark även kollegan Christer Fors.

Men stämningen är mer uppgiven än tidigare. Personalen, tre anställda inklusive Roland själv, kommer att vara korttidspermitterad på 40 procent från 1 maj till mitten av juli, det blir något kortare öppethållande och mer ensamarbete.

Två och en halv vecka har gått sedan påskhelgen, som brukar vara en helg då väldigt många fritidshusägare kommer till ön.
– Vi tappade 70 procent av intäkterna bara på påskafton, suckar Roland Salemark.

Att den gotländska handeln behöver fastlänningarna, och inte bara kan leva på det som de fastboende på ön ger, är förstås känt sedan länge. Men Roland Salemark har ändå förvånats över vad siffrorna visat den senaste månaden.
– Vi visste ju att vi är beroende av besökare, men det här… Den senaste månaden har vi haft ett tapp på 40–50 procent. Varje dag! Bortsett från just påskafton, då tappet var ännu större.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 54 (juli-augusti 2020)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024