Allmänt

Ultralöparen: Det handlar inte om ’om’ jag ska springa utan ’när’

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Fenomenet ”runstreak”, daglig löpning, har nått både Sverige och Gotland. Susanne de Paulis är en av de numera inbitna löparna. Målet var att springa dagliga löprundor i minst 100 dagar – vinsten i hälsa och välbefinnande en ren bonus.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Minst 20 minuters löpning varje dag. I ur och skur, i kyla och snöoväder, vardag som helg. I ett närmast obegränsat antal dagar i sträck. Dumdristigt, eller en lisa för själen?

Fenomenet ”runstreak” går helt enkelt ut på att deltagaren ska ge sig ut på dagliga löprundor, minst 1,6 kilometer och minst 20 minuter varje dag. Det handlar inte om att springa vare sig snabbt eller långt, det handlar helt enkelt om regelbunden rörelse som ett sätt att förbättra sin hälsa.

Facebook-gruppen ”Runstreak-utmaning januari 2019” har drygt 400 medlemmar, och den mera tids-obestämda gruppen ”Runstreak Sverige” har över 1 000 medlemmar, och flera av dem är gotlänningar. En är Visbybon Susanne de Paulis.

– Det som är så bra med runstreak är att det är så enkelt. Man frågar sig: ”Har jag sprungit i dag eller har jag inte? Ja eller nej?” Man behöver bara ett par skor och lite kläder, och man får naturupplevelser, egentid, frisk luft, dagsljus… Och faktiskt, jag märker i vardagen att jag orkar mer nu än tidigare, och det är så häftigt, säger hon.

En annan är jag, Horisontreportern som skrivit denna text. Jag hade aldrig hört talas om begreppet runstreak innan jag av en slump snubblade över en artikel i ämnet, via en löpargrupp på Facebook, i mellandagarna. Precis lagom galet för att locka mig att testa.

 

I helgen samlas runstreak-fans och andra löpintresserade under ledning av den svenska runstreaklöpningens guru Ellen Westfelt, för föreläsningar och – förstås – löpning. Ellen Westfelt, som bor i Stockholm men som har tillbringat mycket tid hos släktingar på Gotland, har själv har sprungit dagligen i över 2 000 dagar. Alltså fem och ett halvt år…

– För mig är löpning befriande. Det handlar inte om om jag ska springa utan när, säger ultralöparen – som dock har haft svårt att hitta bra löparrundor på Gotland:

– Gotland är ju rätt platt; min kropp behöver höjdmeter och terräng för att må bra.

Vill du läsa mer om runstreak-fenomenet, om Susanne de Paulis eller om Ellen Westfelt? Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (https://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se.

Teckna en prenumeration via länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024